A Hamász nem alkuszik

A terrorszervezet elutasítja az új túszalku ajánlatot, csak Izrael teljes kivonulását fogadja el.

Forrás: The Times of Israel2024. 01. 30. 8:06
null
Dél-Izrael, 2023. december 21. Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelbõl 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a katari miniszterelnök szerint „jó előrelépés” történt, miszerint Izrael szerint nyitott a hosszú tűzszünetre, de nem hajlandó befejezni a háborút, úgy tűnik, ez még sem lesz ennyire egyszerű, mert a Hamász elutasítja az Izrael által elfogadott túszmegállapodás új kereteit, mondván, hogy nem fogad el semmilyen megállapodást, amely nem tartalmazza a háború befejezését és az összes izraeli csapat kivonását a Gázai övezetből – írta meg a The Times of Israel.

A Hamász egy kisebb terrorcsoporttal, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű terrorszervezettel közösen adott ki közleményt, amelyben azt követelik, hogy Izraelnek fel kell hagynia az „agresszióval” és ki kell vonulnia Gázából, mielőtt bármilyen csereüzletre sor kerülne.


Egy magas rangú Hamász-tisztviselő hozzátette, hogy a terrorcsoport „teljes és átfogó tűzszünetet” akar Gázában.

Mindenekelőtt egy teljes és átfogó tűzszünetről beszélünk, nem pedig egy ideiglenes tűzszünetről

– fejtette ki Taher al-Nunu az AFP-nek, mondván, hogy amint a harcok leállnak, „a többi részletet is meg lehet vitatni”, beleértve a túszok szabadon bocsátását.

A Moszad és a Shin Bet hírszerző ügynökségek vezetőinek magas rangú amerikai, katari és egyiptomi tisztségviselőkkel tartott találkozóján létrejött ajánlattervezetet hétfőn mutatták be a Hamásznak – írja az NBC News. Nem volt azonnal világos, hogy a Hamász nyilatkozatai közvetlen válaszok-e a javaslatra.
 

 

A megállapodás értelmében az összes izraeli túszt szabadon engednék, kezdve a nőkkel, gyerekekkel, idősekkel és betegekkel. A jelentések szerint „szakaszos szüneteket” tartanának Izrael Hamász elleni háborújában, amíg a folyamat lezajlik. Izrael több segélyt engedne be Gázába, és több palesztin foglyot engedne szabadon. A keret a jelentések szerint nem ír elő állandó tűzszünetet, de nem is zárja ki azt.

A egyik televízió híradója szerint az ajánlat középpontjában a harcok 45 napos szüneteltetése áll, az első szakaszban 35-40 túszért cserébe. Minden túszért mintegy 100-250 palesztin foglyot engednének szabadon. Ezt további szabadon bocsátások követnék a tűzszünet meghosszabbításáért cserébe, és minden egyes túszért cserébe nagyobb arányban engednének szabadon palesztin biztonsági foglyokat.

Az Izrael Hayom jelentése szerint a Moszad és a Shin Bet vezetői azt mondták katari, egyiptomi és amerikai tárgyalópartnereiknek, hogy Izrael hajlandó a harcok szünetelésének időtartamát rugalmasan kezelni, a szabadon bocsátott foglyok számát és a beengedett humanitárius segélyek mennyiségét illetően, de semmiképpen sem hajlandó beleegyezni a háború befejezésébe.

A miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben nem tagadta, hogy Izrael beleegyezett a túszok szabadon bocsátásának keretébe, de azt mondta, hogy „az egyezségről szóló hírek tévesek, és olyan állítólagos feltételeket tartalmaznak, amelyek Izrael számára nem elfogadhatóak”.

Izraeli tisztviselők hétfőn a The Times of Israel című lapnak azt mondták, hogy óvatosak. „Még hosszú út áll előttünk” – jelentette ki az egyik tisztviselő.

Borítókép: Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelből 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.