A lengyel elnök kíméletlenül beleszállt Donald Tuskba és Brüsszelbe

Brüsszel több eszközzel is azért küzdött, hogy kormányváltást érjenek el Lengyelországban.

Forrás: wPolityce2024. 01. 21. 18:29
DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Varsó, 2024. január 10. Andrzej Duda lengyel államfõ nyilatkozatot tesz a varsói elnöki palotában 2024. január 10-én, miután az elõzõ estén letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest az elnöki palotában, Duda távollétében. Kaminskit és Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselõit a jelenlegi házelnök egy 2007-es büntetõügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva 2023 végén megfosztotta mandátumuktól, ami Andrzej Duda államfõ szerint jogellenes, mert a két politikust õ korábban elnöki kegyelemben részesítette. A két politikust december 20-án hatalommal való visszaélés címén két év szabadságvesztésre ítélték. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott vagyok a tárgyalásokra az igazságszolgáltatásban történő változásokról, de van egy határfeltétel: nem engedem meg az elnökségem nyolc és fél éve alatt kinevezett bírák ellenőrzését – hangsúlyozta Andrzej Duda elnök, írja a lengyel wPolityce című lap. 

Mint hozzátette, nem kétséges, hogy a Nemzeti Újjáépítési Terv (KPO) blokkolása összefügg a lengyelországi hatalomváltás kikényszerítésére tett kísérlettel.

Andrzej Duda elnök vasárnap részt vett a januári felkelés 161. évfordulója alkalmából Vilniusban tartott ünnepségeken. A Gitanas Nauseda litván elnökkel folytatott megbeszélése után a két vezető sajtótájékoztatón vett részt. Andrzej Dudát azokról a médiajelentésekről kérdezték, amelyek szerint az Európai Bizottság állítólag keresi a módját egy esetleges elnöki vétó megkerülésének, és fontolóra veszi  KPO-alapok strukturális alapokként való átcsoportosítását. A KPO egy olyan program, amely 56 beruházásból és 55 reformból áll.

 

Az elnök szavai szerint egy időben Leszek Miller volt miniszterelnök, jelenleg európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy a KPO-tól való pénzszerzés szempontjából a legfontosabb mérföldkő a lengyelországi hatalomváltás volt. Szerinte Brüsszel több eszközzel is azért küzdött, hogy kormányváltást érjenek el Lengyelországban.

Nem fogom engedélyezni az elnökségem nyolc és fél éve alatt kinevezett bírák átvilágítását. Olyan emberekről van szó, akik már végigmentek a bírói pályára lépésüket vagy előléptetésüket megelőző teljes eljáráson. A szabályoknak megfelelően nevezték ki őket, letették esküjüket az elnök előtt, megkapták kinevezésüket. Nem fogom megengedni, hogy ezeket az embereket ellenőrizzék és üldözzék

 – mondta Andrzej Duda, hozzátéve, hogy 

van egy csoport jogász-politikus, vagy inkább bíró-politikus és jogász-politikus, akik a szokásos állatias politikai bosszút szeretnék állni ezeken az embereken, ezt soha nem fogom megengedni.

Ami az igazságszolgáltatásban történő változások egyéb szempontjait illeti, nyitott vagyok. Meg fogom vitatni, amit a Vera Jourová biztos asszonnyal folytatott megbeszélésen és a Tusk miniszterelnökkel folytatott találkozón is elmondtam.

– tette hozzá az elnök.

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.