Orbán Viktort másolnák a vezető román politikusok

A romániai politikai napirendet a szuverenitás kérdése uralja.

ORBÁN Viktor
Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a magyarellenes George Simionnak, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnökének támogatottsága húsz százalék körüli, Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnöké pedig harmincszázalékos, addig Orbán Viktor magyar kormányfő népszerűsége tavaly elérte a hatvan százalékot – idézi fel a Deutsche Welle román nyelvű honlapján közölt elemzésében az egyik legismertebb bukaresti publicista.

Sabina Fati szerint úgy tűnik, erőskezű, vállaltan nacionalista vezetőre vágynak a románok. A publicista azt írta, Marcel Ciolacu és George Simion egyaránt másolni akarja Orbán Viktort, de amíg a román miniszterelnöknek nincs elegendő bátorsága nyíltan vállalni az illiberalizmust, az AUR vezetőjének az ehhez szükséges hatalom hiányzik. 

A Krónika erdélyi portál által idézett cikk szerzője szerint a román polgárokban még az ország EU-csatlakozási tárgyalásai idején jelentős frusztráció gyűlt össze, mivel a bukaresti hatóságoknak jóformán semmit sem sikerült kialkudniuk, csupán elfogadták az európai technokraták döntéseit. Hozzátette: megaláztatásként élik meg a románok, hogy hazájuk több mint egy évtizede nem csatlakozott a schengeni övezethez.

Sabina Fati úgy véli, a románok azt szeretnék, ha nekik is olyan vezetőjük lenne, aki keményen odacsap az asztalra Brüsszelben, akit a hazájukért látnak küzdeni a világ nagyhatalmainak vezetőivel tárgyalva.

Egy korábbi felmérés szerint a romániaiak többsége úgy véli, Bukarestnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. A megkérdezettek 61 százaléka támogatta ezt a fajta irányvonalat a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze 16 százalékos volt. Egy másik közvélemény-kutatás szerint az idei európai parlamenti választások előtt a romániai politikai napirendet a szuverenitás kérdése uralja. A megkérdezettek nagy többsége – hatvan százaléka – úgy vélte, 

a nemzetállamoknak nagyobb döntési jogot kell kapniuk, még akkor is, ha ez korlátozza az Európai Unió döntéseit.

Csak 25 százaléknyian gondolták azt, hogy az EU-nak több hatalomra van szüksége a jobb működéshez, még akkor is, ha ez kevesebb döntési jogot hagyna a nemzetállamoknak. 

Közben Andrei Taranu politológus arra figyelmeztet, hogy az AUR és a Diana Sosoaca vezette SOS Románia párt összesen harminc százalék körüli támogatottsága azt jelzi, a lakosság körülbelül negyede politikaellenessé vált, elutasító a fősodrú pártokkal, az eddigi román politikával, Románia hosszú távú politikai stratégiáival szemben is. Az ismert politikai elemző szerint a romániai politika folyamatos versenyben lesz a nemzetközi politika alakulásával, hiszen Oroszországban, az Egyesült Államokban, uniós szinten és számos európai országban is választások lesznek.

A globális folyamatoktól függően alakulnak majd a romániai folyamatok is

– nyilatkozta a Maszol erdélyi portál által is idézett Taranu. 

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.