Görög fregatt is csatlakozik az EU vörös-tengeri missziójához

Görög fregatt is csatlakozik az EUNAVFOR vörös-tengeri uniós missziójához – tudatta hétfőn az athéni védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2024. 02. 27. 6:14
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Hydra hétfőn indult a Vörös-tengerre, hogy részt vegyen az EUNAVFOR Aspides (görögül: pajzs) fedőnevű misszióban, amelynek célja a kereskedelmi hajók védelme a jemeni húszi lázadók támadásaival szemben.

 

Pavlosz Marinakisz görög kormányszóvivő közölte, hogy a görög nemzetbiztonsági tanács a nap folyamán jóváhagyta az ország részvételét az uniós misszióban Níkosz Déndiasz görög védelmi miniszter javaslatára. 

Az athéni kormány indoklása szerint azért volt szükség erre, mert a húszik támadásai megzavarták a görög tulajdonban lévő kereskedelmi hajók forgalmát az ország legnagyobb kikötőjében, Píreuszban, illetve egyes konténerszállítók már egyáltalán nem kötnek ki ott.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő − szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő − kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat. November óta Jemen partjai előtt több görög kereskedelmi hajót is támadások értek, amelyek során ugyan keletkeztek károk, de nem voltak áldozatok.

Az Aspides misszió február 19-én indult francia, német és olasz részvétellel.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.