Transznisztriára is figyel Moszkva

Titus Corlatean egykori román külügyminiszter szerint fennállhat a veszélye egy Moldova elleni orosz támadásnak.

Tiraszpol /szakadár terület/
20220616 Moldova Tiraszpol (szakadár terület) Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Forrás: Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszültség alakulhat ki a Moldovai Köztársaság keleti, szakadár régiójában, amennyiben igaz a transznisztriai ellenzék vezetőjének állítása, miszerint a Dnyeszter folyó nyugati oldalán fekvő terület képviselői február 28-án közös állásfoglalásban sürgetik mielőbbi csatlakozásukat Oroszországhoz. Ghenadie Ciorba arról is beszélt, hogy egy nappal az állásfoglalás után Vlagyimir Putyin is nyilatkozni fog Transznisztriáról. 

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes múlt héten egy interjúban azt mondta, Oroszországnak „minden lehetősége megvan” a transznisztriaiak megvédésére, ha erőszakkal próbálnák megoldani a Dnyeszteren túli problémát.

Januárban olyan hírek keltek lábra a szakadár régióban, hogy Kisinyov ukrán katonákat képez ki transznisztriai intézmények, valamint vezetők elleni támadásokra.

 

A feszültség kapcsán Titus Corlatean egykori román külügyminiszter a német egyesülési modell követéséről beszélt Románia és a Moldovai Köztársaság vonatkozásában.

A Maszol erdélyi portál által is idézett szociáldemokrata szenátor szerint fennállhat a veszélye egy Moldova elleni orosz támadásnak.

A politikus azt mondta, ha az oroszok elérik Odesszát, Ukrajna déli részét, közel a Duna torkolatához, és sikerül egy közvetlen folyosót létrehozniuk Transznisztriáig, akkor „nem marad más alternatíva, mint a német modell követése a szövetségesek támogatásával”.

A EU Tanácsa egyébként csütörtökön korlátozó intézkedéseket rendelt el hat személlyel és egy szervezettel szemben, akik Moldova szuverenitásának és függetlenségének destabilizálására, aláásására vagy veszélyeztetésére irányuló cselekményekért felelősek. Többek között szankciós listára helyezték az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat operatív hírszerzési főosztályának helyettes vezetőjét, aki 2016 óta felelős Moszkva titkos műveleteiért Transznisztriában.

Borítókép: Tiraszpol, Transznisztria fővárosa (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.