Botrány: korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy hétmillió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 13:20
Uniting for Global Food Security Conference
Özdemir német mezőgazdasági és Svenja Schulze szövetségi gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter Mikola Szolszkijjal, Ukrajna mezőgazdasági miniszterével a Uniting for Global Food Security konferencián Berlinben. Fotó: Thomas Imo Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal közleményében azt írta, hogy egy hivatalban lévő minisztert gyanúsítanak azzal, hogy ő irányította azt a rendszert, amely 291 millió hrivnya (7,35 millió dollár) értékű állami földterület illegális megszerzésére irányult, írja az MTI.

Cem Özdemir német és Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/ Thomas Imo)
Cem Özdemir német és Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/ Thomas Imo)

A dokumentum nem nevezte meg Szolszkijt, de azt írta, hogy a gyanúsított a parlament mezőgazdasági bizottságának korábbi elnöke. Ezt a posztot Szolszkij töltötte be 2022 márciusi miniszteri kinevezése előtt.

A közlemény szerint az említett rendszerben arra is kísérletet tettek, hogy további 190 millió hrivnya értékű földterületet is megszerezzenek.

A miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában a médiajelentésekkel kapcsolatban elmondta, a vádak egy 2017–2018-as időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti vitában. 

Maximális nyitottságot garantálok az igazság kiderítése érdekében, de erre nincs szükség - minden adat nyitva áll a bűnüldözés előtt, a felek bizonyítékait és érveit pedig a bíróságok vizsgálják

– tette hozzá Szolszkij.

Szolszkij az első hivatalban lévő miniszter, akit korrupciós ügyben gyanúsítottként neveznek meg Volodimir Zelenszkij államfő elnöksége alatt.

Borítókép: Özdemir német mezőgazdasági és Svenja Schulze szövetségi gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter Mikola Szolszkijjal, Ukrajna mezőgazdasági miniszterével a Uniting for Global Food Security konferencián Berlinben (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Imo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.