Élesedik a vita az ENSZ segélyszervezetének állítólagos Hamász-kapcsolatai miatt

Izrael szerint az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának rengeteg munkatársa kapcsolatban áll a Hamász palesztin terroristaszervezettel és egyéb terrorszervezetekkel.

2024. 04. 27. 21:05
UNWRA, Gáza
Emberek sétálnak el az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) megrongálódott gázai székháza mellett 2024. február 15-én Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője közölte, hogy a 12 gázai ENSZ-segélymunkás esetében indított vizsgálat egy embert tisztázott, miután Izrael megvádolta az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNWRA) alkalmazottait, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal, és részt vettek az október 7-i terrortámadásban. A főtitkár szóvivője azt is közölte, hogy három további ügyben felfüggesztették a vizsgálatot az Izrael által nyújtott elégtelen bizonyítékok miatt. További nyolc ügyet ugyanakkor még mindig vizsgál az ENSZ Belső Felügyeleti Hivatala – írja a The Washington Post amerikai lap.

Izrael állításai szerint a segélyszervezet alkalmazottai kapcsolatban állnak a Hamásszal (Fotó: Anadolu via AFP)
Izrael állításai szerint a segélyszervezet alkalmazottai kapcsolatban állnak a Hamásszal (Fotó: Anadolu via AFP)

A lap emlékeztet: Izrael kezdetben januárban emelt vádat, mely arra késztette a nagy adományozókat, köztük az Egyesült Államokat, hogy függesszék fel az UNRWA támogatását. A szóvivő azt is közölte, hogy az ENSZ Belső Felügyeleti Hivatalának nyomozói Izraelbe utaztak, hogy találkozzanak az izraeli hatóságokkal, és várhatóan májusban újra látogatást tesznek az országban. A vádemelés után az UNRWA azonnal kirúgta a 12 alkalmazottat, habár ketten közülük a jelentések szerint meghalt a gázai tűzharcokban. Az ENSZ vizsgálja, hogy milyen adminisztratív lépéseket tehet a fentebb felsorolt esetekben.

Izrael régóta követeli az UNRWA felszámolását.

Számos kormány már visszavonta az ügynökség finanszírozásának kezdeti felfüggesztését, és még több követte egy jelentés publikálása után, amelyet Catherine Colonna volt francia külügyminiszter jegyzett, és amely lényegében tisztázta a szervezetet.

Az amerikai hírszerzők nem kételkedtek, de nem is tudták ellenőrizni Izrael állításait az UNRWA dolgozóiról. A Colonna-jelentésre válaszul Izrael ismét azt állította – bizonyítékok bemutatása nélkül –, hogy több mint kétezer UNRWA-alkalmazott tartozik a Hamászhoz vagy a Palesztin Iszlám Dzsihádhoz.

Borítókép: Emberek sétálnak el az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának megrongálódott gázai székháza mellett 2024. február 15-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.