ENSZ: Tízezrek menekültek el a Haiti fővárosát sújtó erőszak elől

Tízezrek menekültek el Port-au-Prince-ből, a haiti fővárost sújtó erőszak elől – közölte kedden az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM).

Forrás: MTI2024. 04. 03. 7:51
null
Port-au-Prince, 2024. március 13. Tüntetõk autógumikat égetnek Port-au-Prince-ben 2024. március 12-én, Ariel Henry haiti ügyvivõ miniszterelnök, ideiglenes köztársasági elnök lemondásának másnapján. Henry 2021 júliusa óta vezette az országot, azóta, hogy Jovenel Moise korábbi elnököt meggyilkolták. Port-au-Prince-ben és a környezõ régióban egy hónapja rendkívüli állapot van érvényben, mivel felfegyverzett bûnbandák vették át az ellenõrzést a nemzetközi repülõtér felett és megakadályozták, hogy a Puerto Ricóban tartózkodó volt kormányfõ visszatérjen az országba. MTI/EPA-EFE/Johnson Sabin Fotó: Johnson Sabin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet összesítése szerint március 8. és 27. között a fővárosból menekülő 53 125 embert regisztráltak a buszpályaudvarokon.

Az emberek túlnyomó többsége egy déli régióba tartott, amely már több mint 116 ezer menekültet fogadott be korábban.

Az IOM felhívta a figyelmet arra is, hogy a tartományok településeinek nincsenek elegendő forrásaik ilyen nagyszámú ember befogadására a fővárosból.

A világszervezet összesítése szerint eddig mintegy 362 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az erőszak miatt, hogy az ország biztonságosabb részén találjon menedéket magának.

A 11 milliós szigetország fővárosában hozzávetőleg egymillióan élnek.

Haitit kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben azóta, hogy 2021-ben meggyilkolták Jovenel Moise elnököt. Az erőszak elsősorban Port-au-Prince-t uralta el, a bandák a város területének már mintegy nyolcvan százalékát az ellenőrzésük alá vonták, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat vidékre is. Csak az idén több mint 1500 ember vesztette életét az erőszakhullámban.

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke március 12-én lemondott, az országnak azóta nincs működőképes kormánya. Az ország vezetését különböző pártok és társadalmi csoportok képviselőiből szervezett elnöki tanács készül ideiglenesen átvenni, ami egyelőre nem történt meg. Több ország diplomatái mellett állampolgárait is evakuálta.

Borítókép: Tüntetők autógumikat égetnek Port-au-Prince-ben 2024. március 12-én, Ariel Henry haiti ügyvivő miniszterelnök, ideiglenes köztársasági elnök lemondásának másnapján (Fotó: MTI/EPA-EFE/Johnson Sabin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.