Horváth József: Közelebb került egy kiszélesedő háború lehetősége

Ha Lengyelországba atomtöltet hordozására alkalmas eszközöket telepítenek, az lengyel részről elrettentő erő is lehet, orosz szempontból pedig célponttá teheti Lengyelországot – mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Forrás: MTI2024. 04. 23. 21:10
Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója (Fotó: Polyák Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth József szerint egyik fél magyarázata sem jó, ezzel a térségünk vált veszélyesebbé. Az orosz–ukrán háború kiszélesedésének veszélyére vonatkozó felvetésre a szakértő azt mondta: legalábbis a lehetősége közelebb került.

Hozzátette: az amerikai és az orosz fél eddig bizonyos mértéktartásról tett tanúbizonyságot, és a két fél között a klasszikus diplomáciai csatornákon túl azért folyamatos a kapcsolattartás, a párbeszéd, ami kikerülhetővé teszi az eszkalációs spirált.

Az amerikai katonák Ukrajnába érkezésével kapcsolatban Horváth József azt mondta, ezzel kivédhető az a vád, hogy az Egyesült Államok úgy ad fegyvert Ukrajnának, hogy azok sorsát nem ellenőrzi; ez a mostani bejelentés is inkább erről szól.

Ez a 10-20 amerikai katona nem fogja érdemben befolyásolni a helyzetet

– jegyezte meg a szakértő, ugyanakkor úgy véli, hogy az Európai Unió sem gazdaságilag, sem katonailag nincs felkészülve: egy szárazföldi támadás esetén 1, maximum 3 hétig tudnának ellenállni.

Borítókép: Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.