Konzervatív nagyágyúk közösen nyilatkoztak a migrációs paktumról

Hidvéghi Balázs mellett francia, spanyol, osztrák és lengyel képviselő is hangot adott véleményének.

2024. 04. 10. 17:55
Európai parlamenti (EP-) képviselõk kézfeltartással szavaznak az uniós törvényhozás kétnapos brüsszeli plenáris ülésén 2024. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidvéghi Balázs, Jean-Paul Garraud, Jorge Buxadé Villalba, Harald Vilimsky és Patryk Jaki, a jelenlegi Európai Parlament ismert konzervatív arcai gyűltek össze, hogy közös sajtónyilatkozatot adjanak ki a migrációs paktumról.

A mai napon az Európai Parlament egy olyan migrációs jogszabálycsomagot készül elfogadni, amely tágra nyitná Európát az illegális migráció előtt

– emelte ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a közös nemzetközi sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a magyar emberekkel többször megerősített véleménye értelmében nem támogathatja a paktumot. 

Minden körülmények között meg fogjuk védeni Magyarország függetlenségét, szuverenitását és meg fogjuk védeni a magyarok biztonságát

– tette hozzá.

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés képviselője antidemokratikusnak nevezte, ahogy a választások előtt a jelenlegi parlament igyekszik gyorsan megszavazni a törvénycsomagot. A bizottság nemzeti hatásköröket akar átvenni a tagállamok kárára.

Ez az államok szuverenitása elleni támadás. Az uniós tagországok többé nem tudják uralni a saját migrációs politikájukat

– vélekedett Garraud, aki azt is kiemelte, hogy szerinte a hangsúlyt a harmadik országoknak nyújtott fejlesztési segélyekre kéne fektetni és az embercsempészek szigorú büntetésére. 

Az osztrák Harald Vilimsky úgy fogalmazott, hogy a közös nyilatkozat is azt mutatja, hogy növekszik az ellenállás az EU menekültügyi politikájával szemben, amit személyesen a szavazáson is meg fog erősíteni.

Ez a csomag csak szervezi a migrációt, nem megállítja azt. Több mint nyolcmillió ember érkezett Európába 2015 óta és többségük illegálisan tette azt. Nagyrészt nem nőkről, gyerekekről és idősekről beszélhetünk, hanem fiatal férfiakról, akik hódítók szellemében jöttek

– mondta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője. Az osztrák politikus azt is megemlítette, hogy az osztrák nép mindig is befogadó volt, de csak azokkal szemben, akik valóban megérdemlik a befogadást.

Lengyel képviseletben Patryk Jaki, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője adott hangot véleményének.

Ez egy szerelmes levél az emberkereskedőknek

– mondt Jaki a paktumról, kritizálva azt a mechanizmust, ami migránsonkénti húszezer euró befizetésére kötelezné azokat a tagállamokat, akik nem kívánják őket befogadni. A lengyel EP-képviselő szerint az emberkereskedők pontosan tudják, hogy mindenképpen elfogadják majd a „tengerre lökött embereket Európában”.

Jorge Buxadé Villalba, a spanyol VOX képviselője azért tartotta elfogadhatatlannak a migrációs paktumot, mert minden európai tudja, hogy a tömeges bevándorlás, amelytől évtizedek óta szenvedünk, társadalmaink első számú problémája.

A javaslatok nagy része nem szolgálja a céljukat, mivel nem garantálják, hogy mindenkit, akinek nincs joga európai földön tartózkodni, visszatoloncolnak

– zárta felszólalását.

Borítókép: Európai parlamenti képviselők kézfeltartással szavaznak az uniós törvényhozás kétnapos brüsszeli plenáris ülésén 2024. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.