Már tesztelik „a leghalálosabb európai tankot” + videó

A Challenger–3 pusztítóbb, erősebb, gyorsabb.

2024. 04. 29. 16:01
Challenger 3 prototypes roll off the production line.
Challenger–3 harckocsi prototípusa. Fotó: British Army/Sergeant Ben Beale
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl van az éleslövészeti teszten „a hadsereg leghalálosabb tankja”, a Challenger–3 – büszkélkedett el vele minap a brit védelmi minisztérium. A britek legújabb harckocsiját a német Rheinmetall BAE Systems Landdel fejlesztik. Az új tank a 90-es években hadrendbe állt Challenger–2-est váltaná, annak egy korszerűsített változata. Azért alapos ráncfelvarráson esett át. Többek között ellenállóbb páncélzatot, új védelmi rendszert, motorokat, kommunikációs hálózatot kapott.

És ami a legfőbb: új ágyúval szerelték fel.

A Challenger–3-ban már úgynevezett sima furatú ágyú található. Ennek nagy előnye, hogy a NATO-hadseregekben használt lövedékek többségével kompatibilis. Hátránya viszont, hogy nem használhat szegényített urántartalmú lövedékeket – melyek szilárdságuk miatt nagyobb páncéltörő erővel rendelkeznek.

A brit hadsereg 148 darabot rendelt a legkorszerűbb tankból, amely potenciálisan 227-re bővíthető. A tervek szerint 2027-ben állhat hadrendbe, és legalább 2040-ig láthatja el feladatait.

Már elődjét, a Challenger–2-t is a NATO és a világ egyik legjobb és legellenállóbb harckocsijaként tartották számon. Egészen 2023-ig egyetlen darabot sem lőttek ki belőle – igaz, ez annak is köszönhető, hogy ritkán vetették be konfliktusövezetekben –, a több évtizedes teljesítmény az ukrán fronton tört meg.

Ukrajna összesen 14 Challenger–2-t kapott a britektől a hozzá való felszereléssel, lőszerrel, továbbá az aggályokat felvető, szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékkel együtt. Ezeket azonban általában nem küldték ki a frontvonalakba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.