Nehéz lesz meggyőzni Trumpot Ukrajna támogatásáról

Ahogy egyre biztosabbá válik Donald Trump volt elnök győzelme a novemberi amerikai elnökválasztáson, egyre-másra vázolják fel a lehetséges forgatókönyveket az európai diplomaták. Csakhogy ezek mindössze találgatások, Trump lépéseit ugyanis nem könnyű megjósolni.

Forrás: Politico2024. 04. 23. 11:30
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Brendan McDermid)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban egyetértés van az európai diplomaták között, hogy Trump győzelme esetén az első lépést az jelentené, hogy meggyőzzék a régi-új elnököt, hogy legalább valamennyi fegyvert küldjön még Ukrajnába, hogy Európa időt nyerjen saját maga és a háborúban álló ország felfegyverzésére – vélekedik a Politico brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikkében John Kampfner brit író, műsorvezető és kommentátor.

Kampfner szerint nagy jelentősége lesz annak, hogy Trump kikkel veszi majd körül magát a Fehér Házban. Egy magas rangú republikánus szerint például Trump nem biztos, hogy megvalósítja majd azt a tervét, hogy 24 óra alatt véget vet az ukrajnai háborúnak. Ehelyett ultimátumot ad Európának, hogy ha érdekli a háborúban álló ország sorsa, akkor védje meg, az Egyesült Államok azonban kiszáll a harcok finanszírozásából – írja a brit szerző.

Ez konfliktust szíthat az európai országok között. Az alapprobléma pedig továbbra is az, hogy Európa az Egyesült Államoktól várja a saját védelmét, ami az amerikaiak szerint tarthatatlan.

A brit szakértő egyúttal „illuzórikusnak” titulálja Emmanuel Macron stratégiai autonómiára vonatkozó elképzeléseit, megjegyezve, hogy a németek ebben a transzatlanti kapcsolatok meggyengítésére irányuló törekvést látnak.

Trump az első ciklusa alatt inkább Kínára és a csendes-óceáni térségre koncentrált, most pedig a közel-keleti helyzet elmérgesedésével valószínűleg még kevésbé szeretne Európa problémáival foglalkozni – mutat rá a szerző, hozzátéve, hogy Trump számára Ukrajna inkább csak nyűg lesz, amelytől szabadulni akar.

Ha Európa meg akarja győzni a további támogatásról, meggyőző érvet kell találnia és gyorsan – ez pedig nehéz lesz – vonja le a következtetést Kampfner.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Brendan McDermid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.