Scholz továbbra is hajthatatlan a Taurus ügyében + videó

Miközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is újabb cirkálórakétákat ígér Ukrajnának, Scholz kitart amellett, hogy Németország nem küld nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnába.

Forrás: Politico2024. 04. 26. 11:51
Bundestag
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) felszólal a szövetségi kormány kihallgatása során a német Bundestag plenáris üléstermében. Fotó: Michael Kappeler Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság bejelentette, hogy a héten ismét nagy hatótávolságú cirkálórakétákat küld Ukrajnába. 

Miközben azonban Németország fokozza a nyomást szövetségeseire, hogy lássák el légvédelmi rendszerekkel Ukrajnát, ő maga nem küldi el a Taurus rakétarendszert, írja a Politico.

Boris Pistorius (SPD), szövetségi védelmi miniszter felszólal a fegyveres erők parlamenti biztosának 2023-as éves jelentéséről szóló plenáris vitán a Bundestagban. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Jessica Lichetzki)
Boris Pistorius szövetségi védelmi miniszter felszólal a fegyveres erők parlamenti biztosának 2023-as éves jelentéséről szóló plenáris vitán a Bundestagban. Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Jessica Lichetzki

A helyzet változatlan

– mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a német közszolgálati televíziónak szerdán késő este.

Az egyik ok az, hogy a Taurus rakéták nem hasonlíthatók össze azzal, amit mások szállítanak – mondta Pistorius. Hozzátette, még a washingtoni ATACMS (Army Tactical Missile System) nagy hatótávolságú rakétáinak is jelentősen alacsonyabb a hatótávolsága, mint a német Taurusé.

Korábban a nap folyamán Scholz, Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott berlini sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a Taurus rakétákkal kapcsolatos álláspontja nem fog változni.

Olaf Scholz német kancellár (R) és Rishi Sunak brit miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Berlinben, 2024. április 24-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Halil Sagirkaya)
Olaf Scholz német kancellár (j) és Rishi Sunak brit miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Berlinben, 2024. április 24-én. Fotó: Anadolu/AFP/Halil Sagirkaya

Az Ukrajnának szánt új, 61 milliárd dolláros támogatási programban a héten bejelentett első segélycsomag magában foglalja az ATACMS ballisztikus rakéták küldését, amelyek hatótávolsága körülbelül háromszáz0 kilométer – erősítették meg amerikai kormánytisztviselők.

A német Taurus rakéták hatótávolsága pedig akár ötszáz kilométer is lehet.

Franciaország már korábban is küldött néhány SCALP cirkálórakétát, amelyek hasonló képességűek az Egyesült Királyság által használt Storm Shadow-hoz.

Scholzot saját kormányán belül is támadják a Taurus rakéták miatt, melynek küldése szerinte az eszkaláció veszélyét hordozza, és ez a lépés közvetlen katonai konfliktushoz vezethetne Oroszországgal.

Pistorius szerda késői televíziós interjújában azonban azt sugallta, hogy a valódi okok titkosak.

Egy ilyen döntésnek vannak olyan aspektusai, amelyeket nemzetbiztonság okok miatt nem lehet nyilvánosan megvitatni.

A német konzervatív ellenzék tagjai azonban továbbra is bírálják Scholzot ezért az álláspontért.

Scholz nem az ukrán győzelemre vár, hanem a Putyinnal folytatott tárgyalásokra

– mondta Norbert Röttgen, az ellenzéki kereszténydemokraták egyik magas rangú képviselője.

– Azzal, hogy megtagadja Ukrajnától Németország leghatékonyabb fegyverét, pontosan ezt a jelet küldi Putyinnak – tette hozzá.

A Patriot légvédelmi rakétarendszer a National Guardian gyakorlata során a münsteri katonai gyakorlóterületen található tankképző iskolában. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP PHILIPP SCHULZE)
A Patriot légvédelmi rakétarendszer a National Guardian gyakorlata során a münsteri katonai gyakorlóterületen található tankképző iskolában. Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Németország e hónapban új tervet indított szövetségeseinek, hogy további légvédelmi rendszereket találjanak és finanszírozzanak Ukrajnának, különösen a Patriot rakétákra.

Pistorius szerint Berlin elvárja szövetségeseitől, hogy Ukrajnába küldjék a használaton kívüli Patriot rendszereiket.

 

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár felszólal a szövetségi kormány kihallgatása során a német Bundestag plenáris üléstermében (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.