Von der Leyen a sarokba szorult: össze kell fognia a konzervatívokkal

Ursula von der Leyen eddigi politikai ellenfeleivel is kész együttműködni, csak bebiztosíthassa második elnöki ciklusát.

Forrás: Politico2024. 04. 30. 14:16
Ursula von der Leyen (Európai Néppárt) a maastrichti vita kezdete előtt. A Theater aan het Vrijthofban az Európai Parlament pártvezetői vitatkoznak egymással az európai választások előtt. Fotó: MARCEL VAN HOORN Forrás: ANP/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy hónap múlva kerül sor az európai parlamenti választásokra, és a botrányt botrányra halmozó Ursula von der Leyent kampánycsapata átfestené egy emberközelibb édesanyává és nagymamává. Az Európai Bizottság elnöke tegnap már egy maastrichti vitán felszólalva arról beszélt, hogy a júniusi uniós választások után nyitott lenne az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjával való megállapodásra is, írja a Politico.

Ursula von der Leyen (Európai Néppárt) a maastrichti vita során (Fotó: ANP/AFP/Marcel van Hoorn)

A konzervatívokat tömörítő ECR európai parlamenti frakciójának létszáma a júniusi választások után valószínűleg megnő, mutatott rá a lap. A Politico szerint az Európai Néppárt – amelynek Von der Leyen a csúcsjelöltje az EP-választások során – és a konzervatívok közötti összefogás jobbra tolódást jelentene az Európai Unió politikájában a migrációtól kezdve az éghajlatvédelmi törvényeken át egészen a védelmi politikáig.

Egy ilyen megállapodás szétzilálhatná a Néppárt és a szocialisták közötti koalíciót – ebben az esetben viszont kérdéses, hogy a Von der Leyen meg tudja-e nyerni második ciklusát a bizottság élén.

Míg a rendkívül sikertelen öt évet maga után hagyó Von der Leyen kizárta az együttműködést a szélsőjobboldalinak nevezett Identitás és Demokrácia párttal – amelynek tagja a francia Marine Le Pen is –, a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által támogatott konzervatívokkal és reformerekkel való együttműködést már nem.

Ez nagyban függ attól, hogy milyen lesz a parlament összetétele, és hogy ki melyik képviselőcsoportban van.

– mondta a háborúpárti Von der Leyen a hétfő esti vita során.

Meloninak és szövetségeseinek tett ajánlata fordulópont a hatalma megtartásáért kapaszkodó Von der Leyen számára.

A szélsőjobboldali pártokat Európa nagy részén a mérsékeltebb riválisok közötti kimondatlan megállapodás tartja távol a hatalomtól. Az elmúlt években azonban a konzervatív szélsőjobboldali politikusok jelentős sikereket értek el, országos és regionális választásokat nyertek, és a közvélemény-kutatások élén végeztek többek között Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában és Németországban.

Ursula von der Leyen úgy tűnik, erre a vonatra ülne fel.

 

A szocialisták nemet mondanak

Ahhoz, hogy Von der Leyen bebiztosítsa második bizottsági elnöki ciklusát szüksége lesz a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának támogatására, amely a felmérések szerint a második helyen végezhet a júniusi választásokon.

Az általunk képviselt értékeket nem adhatjuk fel néhány politikai megállapodás szerint.

– mondta Nicolas Schmit, a szocialisták vezető jelöltje.

French Socialist Party Candidate For The European Elections Raphael Glucksmann Reacts On Stage During A Meeting In Strasbourg, Eastern France, Wednesday April 24, 2024. The European Elections In France Will Take Place On June 9, 2024.
Nicolas Schmit reagál a színpadon a franciaországi strasbourgi találkozón 2024. április 24-én (Fotó: NurPhoto/AFP/STR) 

„Vagy megegyezünk a szélsőjobboldallal mert szükségünk van rájuk, vagy világosan kimondjuk, hogy nem lehetséges az egyezség, mert nem tartják tiszteletben azokat az alapvető jogokat, amelyekért a bizottságunk harcolt” – fogalmazott.

Nem fogunk tudni megszavazni egy olyan programot, amelyről az Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR) tárgyaltak

– tette világossá Schmit a vita után újságíróknak.

Bas Eickhout holland EP-képviselő pedig Von der Leyen felvetésére reagálva megdöbbenésének adott hangot, és így kiáltott fel: „Micsoda?”

A Néppárt, valamint a szocialisták, liberálisok és a zöldek laza koalíciója 2019 óta irányítja az uniót a parlamentben. Az EU választási menetrendje szerint az új Európai Bizottság hivatalba lépéséhez a parlamentbe megválasztott 720 európai parlamenti képviselő többségének támogatására van szükség. 

Tény: legutóbb, 2019-ben Von der Leyen csak kilenc szavazattal lépte át ezt a küszöböt. A rendkívül sikertelen ciklusa után pedig a háborúpárti Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége alatt meghozott, elhibázott szankcióknak egész Európa issza a levét.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Európai Néppárt) a maastrichti vita kezdete előtt. A Theater aan het Vrijthofban az Európai Parlament pártvezetői vitatkoznak egymással az európai választások előtt (Fotó: ANP/AFP/Marcel van Hoorn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.