Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

„Ennek nem lett volna szabad megtörténnie” – helyszíni riport Szlovákiából

Szomorúnak tartják a tegnapi merényletet a lapunknak nyilatkozó nyitrabányaiak, és nem értik, hogyan történhetett ez meg. Akad, aki nem hiszi, hogy a lövést leadó 71 éves férfi a saját ötlete alapján cselekedett.

2024. 05. 16. 15:18
Újságírók várják Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök sajtótájékoztatóját Besztercebányán, ahol Robert Ficot ápolják a kormányfőt ért merénylet után (Fotó: Csudai Sándor)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitrabánya egy átlagos kisváros szokásos képét mutatta csütörtök délelőtt, leszámítva, hogy a város főterén, ahol a tegnapi kihelyezett kormányülést is tartották, feltűnően sok, láthatóan nem helyi televíziós stáb jelent meg. Ami azt illeti, az újságírók többen voltak, mint a helyiek. Amikor a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen tegnap elkövetett merényletről kérdeztük őket, a helyiek egy része nem volt túl közlékeny. Egyesek mintha zavarban lettek volna, hogy pont az ő városukban történt ilyesmi. Többen elmondták, hogy nagyon sajnálatosnak tartják az incidenst, más úgy fogalmazott, hogy tragédia, ami történt. 

Fotó: Csudai Sándor

Nagyon elítélem. Bárki is legyen az illető, ennek semmiképpen sem lett volna szabad megtörténnie

– csóválta a fejét egy fiatal nő. A főtér egyik padján fiatal anyuka ült, mellette a babakocsiból kíváncsian nézegetett a kislánya. – Nagyon szomorú, ami történt, de nem szabad túl sokat foglalkozni vele – vélekedett lapunknak.

Robert Fico merénylője, Juraj Cintula már a szerdai merénylet előtt is tüntetett Fico ellen, amikor április 24-én Alsókorompán szintén kihelyezett kormányülésen vett részt a miniszterelnök. „Éljen Ukrajna”, „hazaárulók” vagy „elég Ficóból” – többek között ezeket kiabálta a merénylő már korábban is egy másik kihelyezett kormányülésen a tüntetők között. Juraj Cintula saját bevallása szerint nem értett egyet Fico békepárti álláspontjával. A háborúpárti Juraj Cintula szimpatizált Lubomír Harmannal is, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun.

 

A lövések helyszínén nincs rendőrségi szalag. Első látásra olyan, mintha semmi sem történt volna, de aki figyelmesen körülnézett, felfedezhette a halvány vérfoltot ott, ahol a kormányfő összeesett a lövés után, illetve feltehetőleg egy becsapódott lövedék helyét egy fa törzsén. 

Fotó: Csudai Sándor

Piros pólót viselő fiatalember vágtatott át a téren, kezében egy pizzaszelet, az ebédje, ami persze kihűl, mert amikor a sajtómunkások megtudták, hogy beszél angolul, egyből letámadták. Richardról kiderült, hogy a lövés idején is itt volt, hallotta is, de ahol állt, onnan csak azt látta, ahogy a miniszterelnök összeesik, majd azt, hogy a többi minisztert kimenekítik az épületből.

Félelmetes, ami történt, nem szabadott volna megtörténnie

– ingatta fejét Richard. Egy másik férfi, Ladislau, a lehetséges okokat találgatta. Szerinte nagyon megosztott az ország, a felszínen nyugodtnak látszik a helyzet, de a mélyben forrnak az indulatok.

Egy ősz hajú, idős férfival is találkoztunk, aki a nevét nem mondta meg, de olyan feldúlt volt, hogy alig bírt megszólalni.

Ami tegnap történt, számomra érthetetlen, mert a lövöldözőt ismertem, együtt jártunk iskolába négy évig

– mondta. Hajdani osztálytársát magának való emberként jellemezte, és a költészetéről sincs nagy véleménnyel.

Az első két vers után becsuktam a könyvet

– ingatta a fejét.

Fotó: Csudai Sándor

A tér túlsó felén található egyik boltban dolgozó hölgy elmondta, hogy amit érez, az nem annyira félelem, mint inkább csalódottság, hogy ez megtörténhetett. Szomorúnak, de egyben gyanúsnak is tartotta a történteket. Nem érti, hogy került ide a lövéseket leadó férfi, és kétli, hogy a saját ötlete volt, amit tett. Ráadásul a nyugdíjasok általában Ficót támogatják – vélekedett, hozzátéve, hogy persze köztük is akadhat kivétel. 

Nem tartozik Fico szavazótáborába, de az erőszak egyszerűen nem lehet válasz a politikai nézetkülönbségekre

– foglalta össze véleményét a merényletről. 

Nyitrabányáról Besztercebányára indultunk, ahol a meglőtt kormányfőt ápolják a Roosevelt Kórházban. Fura módon ennek ellenére egyetlen rendőrt vagy katonát sem láttunk az épület körül, teljesen szabadon mozogtunk.

A kórház épületei közötti szabad téren a világ minden tájáról gyülekeztek a sajtó munkatársai, amerre léptünk, kamerába botlottunk. Az újságírók között elterjedt a pletyka, hogy hamarosan ide látogat Peter Pellegrini megválasztott elnök, aki pár órája még Zuzana Caputová jelenlegi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót Pozsonyban, hogy együtt próbálják megnyugtatni a kedélyeket.

Fotó: Csudai Sándor

Addig egy idős hölgyet szólítottunk meg. Szerinte Robert Fico azért olyan megosztó, mert az emberek túlságosan szó szerint veszik, amit mond, pedig a miniszterelnök jót akar Szlovákiának és az embereknek. Szerinte a kormánynak és az ellenzéknek össze kellene fognia. Reméli, hogy az ellenzék most lecsillapodik, és nem romlik tovább a helyzet. 

Reméljük, többé nem történik ilyen. Szlovákia eddig biztonságos volt, reméljük, ezután is az lesz

– mondta a hölgy. 

Borítókép: Újságírók várjál Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök sajtótájékoztatóját Besztercebányán, ahol Robert Ficót ápolják az őt ért merénylet után (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.