Készülődés a csíksomlyói búcsúra: közölték a programot

Május 18-án, szombaton fél egykor celebrálják az ünnepi szentmisét a Hármashalom-oltárnál.

Csíksomlyó, 2022. június 4.
Zarándokok tartanak a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe Csíksomlyón 2022. június 4-én.
MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték az idei csíksomlyói búcsú programját. A Romkat.ro portál beszámolója szerint  május 17-én, pénteken 18 órától celebrálják a nyitószentmisét, amelyet ünnepi rózsafüzér követ. Péntekről szombatra virradóan virrasztást tartanak a csíksomlyói kegytemplomban.

Május 18-án, szombaton 7:30-kor szentmisét celebrálnak a kegytemplomban, 10 órától ünnepélyes rózsafüzér lesz a Hármashalom-oltárnál. 

10:30-kor a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a nyeregbe, ahol 12:30-kor celebrálják az ünnepi szentmisét a Hármashalom-oltárnál. A szentmise ünnepi szónoka idén Felföldi László pécsi megyés püspök lesz.

A pünkösdszombati program 17 órakor csángó szentmisével folytatódik a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. 

Az erdélyi katolikus portál tájékoztatása szerint a csíksomlyói kegyhely őrei, a ferencesek minden évben egy mottót választanak az adott évre, amely egyben a pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú mottója is. Idén a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett pasztorális évhez csatlakozott a csíksomlyói kegyhely is. 

Az év témája: „Imádsággal megújuló közösség”, a fogadalmi nagybúcsú mottója pedig ez: „Újuljatok meg!” 

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúra is indít zarándokvonatokat a Misszió Tours a MÁV-START Zrt. közreműködésével. Május 16-. és 19. között közlekedik majd a Csíksomlyóra tartó Boldogasszony zarándokvonat, amely Budapestről, a Keleti pályaudvarról indul kora reggel a zarándokok ünnepélyes megáldása után. Az útvonal: Budapest, Keleti-pu.–Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány–Érmihályfalva–Nagykároly–Zilah–Zsibó–Dés–Déda–Maroshévíz–Gyergyószentmiklós–Marosfő–Csíkszentdomokos–Csíkmadaras–Madéfalva–Csíkszereda.

Május 17–19. között közlekedik a Csíksomlyóra tartó Misszió zarándokvonat, amely szintén Budapestről, a Keleti pályaudvarról indul útnak. Útvonala Csíksomlyó irányába: Budapest, Keleti pu.–Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány–Érmihályfalva–Nagykároly–Zilah–Zsibó–Dés–Déda–Gyergyószentmiklós–Csíkszereda.

Tudni érdemes, hogy évekre leállították a vasúti forgalmat az erdélyi Kolozsvár és Nagyvárad között a pálya korszerűsítése miatt, így több időt vesz igénybe az utazás. A Budapestet a székelyföldi városokkal összekötő nemzetközi vonatokat átirányították a biharkeresztesi határátkelőtől a nyírábrányihoz.

 

Borítókép: Zarándokok tartanak a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe Csíksomlyón 2022. június 4-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.