Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Közel tízezer embert menekítettek ki Harkiv körzetéből

Az orosz erők több kilométernyit haladtak előre a frontvonalnál.

2024. 05. 18. 15:11
Harkiv, 2024. május 15.
Kiégett autóroncs és törmelékek mellett mentõk Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült.
MTI/EPA/Szergej Kozlov
Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.

Hozzátette, hogy éjszaka alatt két újabb orosz áttörési kísérletet vertek vissza. Előzőleg azonban az orosz erők több kilométernyit haladtak előre a frontvonalnál. Szinyehubov úgy ítélte meg, hogy az ukrán erők egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek szombaton úgy nyilatkozott, hogy a térségben egy hete indított orosz támadás egy újabb átfogó hadművelet kezdete lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken azt mondta, hogy Oroszország „mai állás szerint” nem tervezi Harkiv elfoglalását, a térségben zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása a közelben fekvő orosz régiók védelmében.

A védelmi, vagy ütközőzónákról szólva Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy

Végtére is, az idióta NATO-stratégák őszintén azt akarják, hogy Oroszország szinte egész Ukrajnát ellenőrzése alatt tartsa. Ezért adnak a banderista hatóságoknak egyre több és több nagy hatótávolságú fegyvert.

Mint írta, Vlagyimir Putyin elnök már többször elmondta, hogy „a békés élethez országunknak létre kell hoznia egy biztonsági övezetet, amelyen belül a neonáci rezsim nem támadhat meg semmit Oroszország területén (beleértve természetesen az államunknak visszaadott összes földet is)” – tette hozzá utalva a kijevi vezetésre.

És figyelmeztetett: „Tehát jól számolják ki, hogy milyen hatósugarat osztanak ki a náciknak, uraim!”

Annalena Baerbock német külügyminiszter ugyanakkor a Harkiv városa körül kialakult helyzetre való tekintettel több, nagyobb hatótávolságú fegyvert követel Ukrajna számára.

A helyzet Ukrajna második legnagyobb városa körül „rendkívül drámai” – mondta Baerbock. Oroszország a saját területéről támadja a várost, ezért fontos, hogy „ennek megfelelően elvágják az oroszok utánpótlási útvonalait”. Ezért Ukrajnának olyan „fegyverekre is szüksége van, amelyek alkalmasak a közepes és nagy hatótávolságú védelemre” – mondta a miniszter. 

Borítókép: Kiégett autóroncs és törmelékek mellett mentők Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta- és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.