Nem nyugszanak a kedélyek az olasz egyetemeken

A La Sapienza Egyetemen a közelmúltban történt tüntetéseken az anarchista körök és a diákszervezetek közé beszivárgott egy korábbi palesztin terrorista is.

2024. 05. 10. 21:45
Olaszországban nem csendesednek a kedélyek az antiszemita megmozdulások miatt (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödnek a zavargások az olasz egyetemeken. Újra elkezdődtek az Izrael-ellenes tüntetések a római La Sapienza Egyetemen. A híradások szerint csütörtök este háromszáz demonstráló foglalta el a politikai tudományokkal foglalkozó kart. Csak a reggeli órákban vonultak ki az aulából és hagyták szabadon az épületet. 

A szociológiai kar is órákon keresztül használhatatlanná vált, bombariadó miatt kellett kiüríteni.

A zavargások várhatóan az akadémiai szenátus május 14-re tervezett üléséig folytatódnak. A demonstrálók célja, hogy találkozzanak Antonella Polimeni rektorral, akitől azt kérik, hogy az izraeli egyetemekkel kötött együttműködési megállapodások felszámolásra kerüljenek, és a La Sapienza egyértelműen álljon ki Gáza mellett.

A sajtó arról számol be, hogy a tüntetők egy része egyenesen a Vatikán közelében zajló és a súlyos demográfiai problémákkal foglalkozó konferenciáról érkezett, ahol sikerült elhallgattatniuk Eugenia Roccella családokért felelős minisztert. Az abortuszhoz való jogot követelő fiatalok addig kiabáltak, amíg a tárcavezető el nem hagyta az épületet. 

A középiskolásokból és egyetemistákból összeverődött diákcsoportok péntek délutánra is felvonulást szerveztek. A demonstrálók célja az volt, hogy eljussanak a Vatikán szomszédságában található Conciliazione előadótermébe, ahol az születéskéről szóló konferencia pénteken is folytatódott. A hatóságok a helyszín elérése előtt megállították a menetet, amikor heves összecsapás alakult ki a sorfalat álló rohamrendőrök és a diákok között.

A zsidók nincsenek biztonságban

Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség volt elnöke arról is beszámolt a sajtónak, hogy azt tapasztalják, az olasz egyetemeken tanulmányokat folytató zsidó származású diákok nem érzik magukat biztonságban. Azt sem tarja kizártnak, hogy őrizetet kelljen biztosítani számukra.

Az olasz sajtó azt is nyilvánosságra hozta, hogy a La Sapienza Egyetemen a közelmúltban történt tüntetéseken az anarchista körök és a diákszervezetek közé beszivárgott egy korábbi palesztin terrorista is. 

Az erőszakos összecsapásokká fajult Izrael-ellenes tiltakozások palesztin beszivárgóját korábban az Arab Emirátusok nagykövetségének vezetőjének meggyilkolási kísérlete és egy iráni lány halála miatt tartóztatták le.

Borítókép: Olaszországban nem csendesednek a kedélyek az antiszemita megmozdulások miatt  (Fotó: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.