Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

„Június 9-ig a Robert Fico elleni támadás uralja a kampányokat”

Politikai indíttatású támadásként kezelik a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet, melyre mindössze három héttel az európai parlamenti választások előtt került sor. A Magyar Nemzetnek Öllös László politológus elmondta, a következő hetekben a támadáson, valamint a pártok közötti együttműködésen lesz a hangsúly Pozsonyban, bár utóbbi esetében kérdéses, mennyire fogják tudni csökkenteni a politikai megosztottságot.

2024. 05. 17. 11:30
Videófelvételből kivágott képen Robert Fico szlovák miniszterelnököt a biztonsági személyzet egy jármű felé viszi, miután meglőtték 2024. május 15-én. (Forrás: AFP/RTVS)
Forrás: AFP/RTVS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostani merényletkísérlet lesz a kampány fő témája – utalt a Magyar Nemzet megkeresésére Öllös László politológus a szerdai, Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadásra. Szlovákiában ugyanis tavaly óta rendkívül megélénkült a politikai élet: tavaly szeptemberben parlamenti választásokat tartottak, melyet idén tavasszal a kétfordulós elnökválasztás követett, a június 9-i európai parlamenti (EP) választásokig pedig mindössze három hét maradt.

A Focus közvélemény-kutató cég adatai alapján a Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) áll az első helyen, utána következik az Európa-párti Progresszív Szlovákia, a harmadik helyet pedig a Peter Pellegrini leendő elnök vezette Hang – Szociáldemokrácia (Hlas–SD) áll.

Öllös László elmondta, a parlamenti pártok elnökeit már összehívták, ám előreláthatólag csak jövő hét kedden kerül sor az ülésre, melyen Szlovákia leendő elnöke, Peter Pellegrini – akinek beiktatására jövő hónapban kerül sor –, valamint Zuzana Caputová jelenlegi államfő is részt fog venni.

A szakértő hangsúlyozta, az egyeztetések célja többek között az lenne, hogy megnyugtassák a kedélyeket.

Hozzátette, mint politológus úgy látja, az ülésre hamarabb sort kellene keríteni és jó lenne, ha meg tudnának állapodni a pártok egy közös nyilatkozatban, ám szerinte utóbbira aligha van esély. Hasonlóan vélekedett abban a kérdésben is, hogy a Fico elleni támadás össze tudja-e hozni a pártokat. „Nyilvánvalóan ezt szeretné az ember, de a realitásérzék inkább azt diktálja, ideig-óráig talán együtt tudnak működni, de hosszabb távon már nem” – magyarázta Öllös László.

Az egyeztetések azért is lennének mindemellett különösen fontosak, mert Juraj Cintula merényletkísérletét politikai indíttatású támadásként kezelik.

Noha a 71 éves lévai férfi elmondta, nem megölni, hanem bántani akarta a szlovák miniszterelnököt, bevallotta, korántsem ért egyet a kormány irányvonalával – a szakértő lapunknak hangsúlyozta, az elkövető sem a szlovák Ukrajna-politikával, sem Pozsonynak az Európai Unióhoz fűződő viszonyával nincs megelégedve. Emlékeztetett a szakértő azokra a felvételekre is, melyeken Juraj Cintula kormányellenes tüntetéseken látható, és amelyek igazolják, a férfi határozottan elutasítja a békepárti álláspontot: megjelent többek között április 24-én az Alsókorompán (Dolna Krupa) megtartott kormányülés idején, akkor más tüntetőkkel együtt olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”.

Sorra kapják a politikusok az életveszélyes fenyegetéseket

Mindeközben újabb, szlovák politikusok elleni fenyegetések is napvilágra kerültek – hívta fel a figyelmet a szakértő a szlovák belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva. „Egy ilyen merénylő másokat is motiválhat” – hangsúlyozta.

A Felvidék.ma nevű hírportál csütörtökön cikkezett arról, hogy a Hlas–SD pártot képviselő Branislav Becíket, Nyitra megye elnökét is megfenyegették, hogy lelövik.

A politikus büntetőfeljelentést tett a rendőrségen, a hatóságok viszont nem adnak részletes tájékoztatást az ügyben. Becík pártjának EP választási listavezetője. Szintén csütörtökön számoltak be arról a szlovák hírportálok, hogy a Fico vezette Smer–SD párt egy másik tagját, Richard Glücköt is megfenyegették, az ügyben egy férfit le is tartóztattak.

Borítókép: Videófelvételből kivágott képen Robert Fico szlovák miniszterelnököt a biztonsági személyzet egy jármű felé viszi, miután meglőtték 2024. május 15-én (Fotó: AFP/RTVS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.