Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több európai ország is elismeri a palesztin államot

Norvégia kormányfője jelentette be, hogy elismerik a palesztin államot. Írország és Spanyolország is így tesz. Izrael azonnal reagált a fejleményekre.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 9:36
New York, 2024. május 19. Palesztinpárti tüntetõk New York Brooklyn kerületének Bay Rdige negyedében 2024. május 18-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. A tüntetõk ez utóbbi miatt tiltakoznak. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát. Ezt jelentette be a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szerdán – írja az MTI.

– Az önálló palesztin állam elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten – fogalmazott Store. A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe. 

Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli-palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le.

Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen

 – jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia „Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével".

A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része.

Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt. 

Írország is bejelentette szerdán, hogy elismeri az önálló palesztin államot. Simon Harris ír kormányfő azt mondta, bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is meghozzák ezt a döntést. Spanyolország is hasonló álláspontot képvisel. Madrid is a palesztin állam elismerése mellett döntött.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja.

Kac bejelentésében hozzátette, hogy „Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő".    

Korábban az Európai Unió több tagországa is jelezte, hogy a közel-keleti, különösen az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához kétállami megoldás szükséges, így a tervek között szerepel az önálló palesztin állam elismerése.

 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők New York Brooklyn kerületének Bay Ridge negyedében 2024. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.