Ukrajna EU-tagsága mellett kampányol a német külügyminiszter

„A bátor felelősségvállalás ma azt jelenti, hogy az Európai Uniót alkalmassá kell tennünk arra, hogy már ebben az évtizedben új országokat fogadjon be” – írta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Forrás: Euractiv2024. 05. 02. 12:54
Celebrating the 20th anniversary of Poland's accession to the EU
Annalena Baerbock (Bündnis90/Die Grünen) szövetségi külügyminiszter felszólal a Lengyelország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett Európa Fesztiválon. Fotó: Patrick Pleul Forrás: dpa Picture-Alliance /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004. május 1-jén, egy különleges pillanatban Kelet és Nyugat végre egyesült az Európai Unióban, írja az Euractivon megjelent véleménycikkében Annalena Baerbock. A német külügyminiszter szerint május 1-je arra emlékeztet minket, hogy minden generációnak megvan a maga feladata. „Szüleink és nagyszüleink generációi a második világháború után felismerték, hogy a megbékélés az alapja a béke európai közösségének... Az előttünk járó nemzedékek megteremtették a szabadság Európai Unióját az Atlanti-óceántól egészen az orosz határig” – írta.

A mi generációnk előtt most pedig az a feladat áll, hogy megvédje és megerősítse azt a béke- és szabadságprojektet, amit Európa jelent, még ha ehhez hihetetlen erőre van is szükség. Putyin Ukrajna elleni agresszív háborúja a legbrutálisabban emlékeztet arra, hogy az európai békét, szabadságot és jólétet nem lehet magától értetődőnek venni

– fogalmazott Baerbock.

Volodimir Zelenszkij (balra), Ukrajna elnöke látható, amint kezet fog Annalena Baerbock német külügyminiszterrel a kijevi találkozójukon. Fotó: AFP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

„Mi, az Európai Unió, barátainkkal és szövetségeseinkkel együtt védjük értékeinket és biztonságunkat, és szilárdan kiállunk Ukrajna mellett – mindaddig, amíg ez szükséges. Egy olyan ország oldalán, amely immár több mint két éve a legnagyobb áldozatokat hozza a szabadságban és demokráciában való jövőért és amely maga is nagy lépéseket tesz az uniós csatlakozás felé” – tette hozzá. A német külügyminiszter szerint geopolitikai szükségszerűség az EU bővítése. A „szürkezónák” a Balkánon vagy az EU keleti részén rendkívül veszélyesek, mivel Putyin számára ezek meghívót jelentenek a beavatkozásra, írja.

A béke és szabadság uniója nyitott az új tagok előtt, fogalmazott. A „Szabadság Unióját” azonban meg kell reformálni, amihez hozzátartozik a vétók lehetőségének csökkentése a Tanácsban.

Egy esetlegesen 35-nél több tagot számláló jövőbeni unióban is cselekvőképesnek kell maradnunk

– hangsúlyozza Baerbock.

Szerinte a bátor felelősségvállalás ma azt jelenti, hogy az Európai Uniót alkalmassá kell tennünk arra, hogy már ebben az évtizedben új országokat fogadjon be – zárta gondolatait a német külügyminiszter.

Borítókép: Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter felszólal a Lengyelország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett Európa Fesztiválon (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.