Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Valami nem stimmel a Boeing embert szállító űrkapszulájával

A NASA ismét elhalasztotta az indítást.

Forrás: MTI2024. 05. 22. 9:29
Cape Canaveral, 2024. május 7. A Boeing amerikai repülõgépgyártó vállalat elsõ, embert szállító ûrkapszulája, a Starliner a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2024. május 6-án. Az Atlas V hordozórakétával összekapcsolt Starliner fedélzetén Butch Wilmore és Suni Williams NASA-asztronauták május 6-án indultak volna a Nemzetközi Ûrállomásra a Boeing elsõ legénységi tesztrepülésén, a fellövést azonban május 10-re halasztották mûszaki hiba miatt. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a  felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette.

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra, alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

WILMORE, Butch; WILLIAMS, Suni
Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.