Vegyi fegyverek bevetésével vádolja Washington az oroszokat

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben: a nyugati nagyhatalom ugyanis azt állítja, az orosz–ukrán háborúban vegyi fegyvereket vetettek be az oroszok ellenfeleik ellen. Washington arra hívta fel a figyelmet, Moszkva megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezményt.

2024. 05. 02. 7:33
Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az orosz–ukrán háború alatt. Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is megvádolta Oroszországot szerdán az Egyesült Államok azzal, hogy az orosz csapatok vegyi fegyvereket is bevetnek az orosz–ukrán háborúban – számolt be a Reuters hírügynökség. Amerikai értesülések szerint az egyik ilyen anyag a klórpikrin – mely többek közt rovarirtószerek hatóanyaga, így elsősorban a mezőgazdaságban használják –, a másik pedig a „tömegoszlató szerek”, mint például a könnygáz. A külügyminisztérium közleményében úgy fogalmaztak, az oroszok célja, hogy

kiszorítsák az ukrán erőket megerősített pozícióikból.

A klórpikrint a németek vetették be először az első világháború alatt – egyúttal ekkorra datálják a vegyi fegyverek első használatát a harcok során. Az anyag ugyanakkor tiltólistás, szerepel az 1997-ben létrehozott, hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) betiltott anyagai között, tekintve, hogy súlyos légzési nehézségeket okoz, fulladáshoz is vezethet. Bőrre vagy szembe kerülve pedig maró hatású, látászavarok mellett égési sérüléseket okoz. Az OPCW-nek Oroszország is a tagja.

A vegyi fegyverek használatával már az ukránok is megvádolták korábban az oroszokat.

Az ukrán hadsereg szerint a klórpikrint idén februárban is már bevetették az oroszok, továbbá azt állították korábban, CS és CN gázokkal töltött gránátokat is használtak – mindkét anyag a könnygáz típusai közé tartozik, melyeket a rendvédelmi szervek és civilek is használják az egész világon. Ukrán jelentések szerint legalább 500 katonát kezeltek mérgező anyagok miatt. A Reuters arra is rámutatott, egy tüntetés során az embereknek van lehetőségük elmenekülni a könnygáz elől, ám a lövészárkokban rekedt, gázmaszkot nem viselő katonáknak nincs. A vegyifegyver-tilalom egyébként a könnygázra is kiterjed, azaz hadviselési módszerként tilos használni.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében tudatta azt is, az üggyel a kongresszushoz fognak fordulni. Utaltak továbbá arra is, amennyiben bebizonyosodna, hogy Oroszország vegyi fegyvereket vetett be a háborúban, nem lenne egyedüli eset. Példaként Szergej Szkripal, kémkedéssel vádolt orosz katonatiszt, valamint a februárban elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus eseteit hozták fel, akiket a novicsok nevű idegméreggel mérgeztek meg. Mindezzel egy időben az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat jelentett be, melyek célja, hogy korlátozzák Oroszország katonai és ipari képességeit. Az új intézkedések mintegy 300 szervezetre vonatkoznak, köztük olyanokra is, melyek Kínában vagy más országokban találhatók.

A legújabb fejleményekre megérkeztek az első orosz reakciók. A hollandiai orosz nagykövetség közösségi oldalán úgy fogalmazott,

nincsenek vegyi fegyverek az orosz hadsereg arzenáljában, mint ahogy azt a nemzetközi vizsgálatok is megerősítik.

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az orosz–ukrán háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.