Az életben mindig vannak visszavágók

Két év után elkészült Skrabski Fruzsina Traumáinkon innen és túl című dokumentumfilmje, melyet vasárnap délután 15.50-kor láthatunk az M5 csatornán. A film arra keresi a választ, mi játszódik le azokban, akiknek nem adatik meg a gyermekkori meleg és elfogadó légkör, súlyos traumákat éltek át, és mégis „normális” életet tudnak élni, szülőként, nevelőként bizonyítani.

2021. 01. 27. 9:55
null
Bagi Iván humoristának nagyon nehéz élete volt Fotó: Becsengetünk Produkció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumfilm főszereplői: a tréner, a szociális munkás, az író, a humorista, az esetmenedzser, a jótékonysági futást szervező gondozó – mindnyájan pszichológiai csodák. Közös bennük, hogy nagyon kemény gyerekkoruk volt, árvaházban vagy nevelőszülőknél, nehéz körülmények között nőttek fel. Komoly traumákat éltek át, mégis minden erejükkel megpróbálták-megpróbálják túltenni ezen magukat és megállják a helyüket felnőttként. Többen közülük szülőként, nevelőként is bizonyítottak. A türelem, az akaraterő, a következetesség közös tulajdonságuk, ezek segítik őket az erős negatív minta legyőzésében. Skrabski Fruzsina, Szabó Borbála és Bodacz Balázs erednek történetük nyomába. Megszólaltatják a szereplőket, pszichológusokkal, pszichiáterrel beszélgetnek. Megkérdezik Böjte Csabát is, hiszen ő több ezer árva gyermekből nevelt sikeres felnőttet. A nehéz gyerekkort megélt szereplők családtagjai végül egy játék keretében mutatják be, hogy szeretteik miért jó anyák, apák, férjek, feleségek.

Skrabski Fruzsina korábbi történeteiben is gyakori téma a család és a női sors. Az Elhallgatott gyalázat a szovjet katonák nemi erőszaktetteinek ki nem beszélt történeteiről szól, a Befogad és kitaszít a világ az abortusz és az eutanázia kérdéseit vizsgálja, de szó van a Bűn és büntetlenség témaköréről is a Biszku-filmben. – A Traumáinkon innen és túl című filmnek az alapgondolatát Böjte Csaba ferences szerzetes ihlette, aki azt mondta, hogy a múlt bűneinek feltárása helyett inkább foglalkozzak pozitív példákkal – nyilatkozta Skrabski Fruzsina, a film rendezője.

A gyerek olyan, mint amilyennek a szemünk tükre mutatja

Megkerestük Böjte Csaba atyát, mi a véleménye a filmben felvetett nehéz kérdésről. Mondatai most is egyszerűen és világosan teszik helyre a súlyos témával kapcsolatos gondolatainkat.

Böjte Csaba atya: Ha hiszek abban, hogy van megoldás, sikerülni fog Fotó: Becsengetünk Produkció

– Sajnos a mai világban nagyon sok sebzett ember van. Ha a gyerekotthonba valaki bekerül, biztosan átment valami traumán – erősíti meg a tényt Csaba testvér. – Mindig azt mondom nekik, hogy nézzünk szembe a problémákkal és próbáljuk megoldani, újratervezni az életünket. Nem hiszem, hogy az ember olyan lenne, mint egy egyszer használatos zsebkendő, hogy csak egy esélye volna, Isten biztosan mellettünk áll. A gyerekeknek is mindig azt mondom, ha a focicsapat kap egy gólt, az fáj. Ha kikap, még jobban fáj. De nem az a megoldás, hogy akkor többet nem focizok. Csinálok egy stratégiát, és a visszavágón mi nyerünk. Az életben mindig vannak visszavágók, adja az Isten, hogy ezekkel tudjunk élni és minél jobb eredményt elérni. Ha egy gyereket sikerül valami reális sikerélményhez juttatni, és megtapasztalja, hogy milyen ügyes volt, az olyan, mint egy adrenalinlöket. A gyerek olyan, mint amilyennek a szemünk tükre mutatja. Azt látom a legnagyobb problémának, hogy sokszor úgy érezzük, nem lehet megoldani valamit. Az élet nagy tanítómester, nem teremt olyan helyzetet, aminek nincs megoldása. Ha hiszek abban, hogy van megoldás, sikerülni fog.

A szereplők

Tóth „Zsé” Ferenc – állami gondozásban nőtt fel, súlyos látássérült, börtönben is volt. Majd úgy döntött, hogy kezébe veszi a sorsát, jelenleg a 3. diplomáját szerzi, fogyatékos otthonban gondozó és a szegény gyerekeken segítő Tündérkör Alapítványt vezeti. Idén megnyerte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Kopp–Skrabski-díját.

Bagi Iván – ismert parodista, humorista, költő. Több mint 25 éve együtt szerepel Nacsa Olivérrel. Munkásságukért, a Bagi–Nacsa-show-ért Karinthy-gyűrű díjat is kaptak. Ivánnak nagyon nehéz élete volt, borzalmas árvaházakban nőtt fel, saját erejéből küzdötte fel magát elismert humoristává.

Bagi Iván humoristának nagyon nehéz élete volt Fotó: Becsengetünk Produkció

Szabó Borbála író. A Nincsenapám, seanyám életrajzi könyve, amelyben egy gyerek szemével írja le a válás borzalmát és az ennek következtében alkoholistává vált édesanyjával való küzdelmeit. Borbála több könyv és színdarab szerzője, négygyerekes édesanya.

Danó Éva a gyerekvédelemben esetmenedzser. Cigány családban nőtt fel, apukája alkoholista, szülei munkanélküliek voltak. Rengeteg bántalmazás érte gyerekkorában, amit megírt, és a Terézanyu novella pályázaton nyert vele.

Évát a szomszéd lelkész felesége karolta fel, és tudatosan tört ki nehéz élethelyzetéből, majd diplomát szerzett, férjhez ment és ma három gyerek boldog édesanyja.

Dunai Attila csapatépítő tréner, HR-filozófus. Attilának éltek a szülei, de nem ők nevelték, hanem fizettek idegen szülőknek, hogy neveljék a gyereküket, végül a Fóti Gyermekvárosba került. Attila azt mesélte, hogy mindent minta nélkül, könyvből és kigondolva kellett megtanulnia, hogyan legyen jó barát, férj és apa.

A filmben megszólaló szakértők: prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus, Berényi András pszichológus, Böjte Csaba szerzetes, dr. Harangozó Judit pszichiáter, dr. Kádár Annamária pszichológus, Kosza Erzsébet nevelő, Menyhárt Ernő és Menyhárt Rita nevelők, Orvos-Tóth Noémi pszichológus, Szemeti Krisztina nevelő. A film a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yAZca5TSr1s&feature=youtu.be[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.