Pénteken indul a Nemzeti Ifjúsági Kórus országos turnéja

„Az őszinte alkotó vágy a fiatalokban határtalan energiákat mozgat meg, a szakmai érdeklődés pedig óriási munkabírást inspirál” – nyilatkozta Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy, kiváló és érdemes művész a Nemzeti Ifjúsági Kórus idei programjával kapcsolatban.

Magyar Nemzet
2021. 07. 18. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban megírtuk, új műsorral indul országos turnéra a Kárpát-medence különböző területeiről érkező negyvennyolc énekest számláló Nemzeti Ifjúsági Kórus. Az öt koncertet hét nap felkészülés előzi meg Kecskeméten. Az énekkart Erdei Péter kiváló és érdemes művész, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy és Nemes László Norbert, Bartók–Pásztory-díjas karnagy vezényli majd.

Erdei Péter szerint nem számít, hogy a Kárpát-medence mely részéből jött valaki vagy, hogy milyen tanulmányokat folytat, a nemzeti összetartozás érzése, a közös nyelv és a muzsikálás erős egységet alkot. A karnagy abbéli reményének is hangot adott, hogy jövőre talán lehetőség nyílik a határon túli nagyvárosokban is bemutatni az idei műsort. A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, 2020-ban egyébként Kassán, Beregszászban és Kolozsvárott is készült fellépni a kórus, de a koronavírus-járvány meghiúsította a nemzeti összetartozást kifejező turnét.

Erdei Péter
Fotó: Filharmónia

A több mint egy éves kihagyás ellenére Nemes László Norbert bízik abban, hogy a rövid felkészülési idő is elég lesz ahhoz, hogy magas színvonalon teljesítsen a kórus. – A pandémia negatív hatással volt az énekesekre és a kóruséneklésre is, mert a kórusok gyakorlatilag bezártak. Sokan hoztak létre úgynevezett virtuális kórus produkciókat, amelyek bár izgalmasak, de nyilvánvalóan nem tudják pótolni azt a zenei és közösségi élményt, amit az élőben, egyszerre, egyidőben való együtt éneklés jelent. Persze nagyon bízom abban, hogy sikerül gyorsan visszazökkenni a megszokott munkafolyamatba mindannyiunknak – mondta.

Nemes László
Fotó: Filharmónia

Az idei turné július 23-án kezdődik a Tihanyi Bencés Apátság apátsági templomában, majd további három helyszínen; Debrecenben, Békéscsabán és Kecskeméten folytatódik, végül a Pesti Vigadóban zárul július 29-én. A változatos koncertanyag során Szokolay Sándor, Kodály Zoltán, Orbán György, Vajda János és Gyöngyösi Levente kórusművei csendülnek fel, valamint Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter szerzeményeit is hallhatja a közönség, amelyek kifejezetten az együttes felkérésére készültek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.