Letisztult ízek és kulturális élmények Budapest felett

Impozáns környezet, lélegzetelállító panoráma és különleges gasztronómiai élmények találkozásának lehettünk tanúi az Aranybástya étteremben és kávéházban, amely nem csupán egy vendéglátóhely kíván lenni, hanem a budai Vár pezsgő kulturális helyszíne.

2021. 11. 09. 18:00
null
Fotó: Zsolt Keresztes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lónyay–Hatvany-villában nyílt meg az Aranybástya étterem és kávéház, amelyet gyalog legegyszerűbben a Clark Ádám tértől a Király lépcsőn felsétálva közelíthetünk meg. Az épület bejárásán Keresztes Gábor, az étterem vezetője elmondta, hogy a létesítmény története egészen a török korig nyúlik vissza: a hódoltság alatt a villa helyén egy sokszög alakú török védmű, az Aranybástya állt, mely 1686-ban, a vár visszafoglalásakor nagyrészt megsemmisült, ám maradványait még most is megtaláljuk az Aranybástya rendezvényteremben, amely modern műszaki berendezésekkel bír és alkalmas egyebek mellett színházi előadások, koncertek, kerekasztal-beszélgetések megtartására.

A XIX. század második felében a romok helyére Lónyay Menyhért, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnökének megbízására Ybl Miklós tervezett 1870 és 1872 között egy, a mai formájában is elhíresült klasszicista elemekkel tűzdelt neoreneszánsz épületet, melynek teraszáról lélegzetelállító örökpanoráma tárul elénk.

Gróf Lónyai Menyhért villája 1880–1890 körül            Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára, Klösz György fényképei 

A budai Vár keleti lépcsőjén található villa 1915-ben báró Hatvany Ferenc festőművész és műgyűjtő (Hatvany Lajos író öccse) birtokába került, aki az 1920-as évek elejére az ekkor már világhírűnek számító, mintegy nyolcszáz műtárgyból álló műkincsgyűjteményét is beköltöztette az épületbe. A gyűjtemény leghíresebb darabjai között Cézanne, Courbet, Degas, Delacroix, Goya, El Greco, Picasso, Pissarro, Manet, Monet, Renoir, Sisley és Valloton alkotásait találhattuk meg.

A villa egy csapásra pezsgő kulturális szalonná és a budapesti élet megkerülhetetlen polgári találkozóhelyévé vált. Az épületet a második világháború során 1944-ben súlyos bombatalálat érte, ezért 1946-ban az állam kezdeményezésére lebontották, helyére játszótér épült. Rekonstrukciója 2000-ben kezdődött a kalandos múltú épület emlékének méltó visszaállításaként. Ybl eredeti terveit megtartva, a külső korhű megjelenésért Kerényi József építészmérnök, míg a belső enteriőrért a japán Tadao Ando és az angol Ilse Crawford tervezők feleltek. Keresztes Gábor megjegyezte, hogy a galériának kialakított térben hamarosan Hatvany Ferenc festményeit állítják ki.

Az Aranybástya étterem és kávéház       Fotó: Keresztes Zsolt

A most megnyíló Aranybástya étterem és kávéház nem titkolt szándéka az egyszerűségében nemes, tiszta ízek tálalása, amelyek összhangban vannak az épület szellemiségével. Tóth Tamás, a ház séfje szerint letisztult, de gazdag ízekkel várják a vendégeket. Olyan ízekkel, amelyeket mindannyian ismerünk, s bármikor fel tudunk idézni a nagyszülői házból, legyen szó az ország bármelyik területéről.

– Hatalmas felelősség hárul ránk, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, amely mind a külföldieknek, mind a magyar vendégeknek egyaránt értékes, egy olyan helyet, ahova az emberek örömmel visszatérnek – mondta lapunknak Keresztes Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy az étterem séfe és cukrásza kiélhette kreativitását az ételek és desszertek összeállításakor. Mint mondta, céljuk, hogy felejthetetlen helyszínt és vendégvárást biztosítsanak, valamint kiállításokkal és különböző kulturális programokkal pezsdítsék fel a látogatók mindennapjait. – Alkalmat szeretnénk teremteni izgalmas beszélgetésekre, és helyszínt adni csodálatos panorámával és környezettel bensőséges vacsoráknak, eseményeknek és rendezvényeknek – foglalta össze.

Borítókép: Csodálatos a panoráma az Aranybástya teraszáról (Fotó: Keresztes Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.