Szavalatok és illusztrációk Kányádi Sándor szellemében

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara szervezésében, a kar budapesti képzési helyén e hét szombaton Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyt rendeznek magyarországi és Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói számára. A versmondó versenyen külön kategóriában indulhatnak azok a nem magyar anyanyelvű hallgatók, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják. A rendezvény célja a kultúra- és hagyományápolás mellett Kányádi Sándor eszmei hagyatékának megőrzése.

2022. 05. 27. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A verseny alapítója a Kányádi család támogató beleegyezésével a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara. Pap Ferenc dékán, Tóth Etelka dékánhelyettes és Somodi Ildikó tanszékvezető vezetésével a tanszék szervező-oktató csapata sokat dolgozott azért, hogy a verseny méltó legyen Kányádi Sándor szelleméhez. A rendezvényt délelőtt fél 11-kor nyitja meg meg Balla Péter rektorhelyettes.  Ezt követően lesz az illusztrációs verseny eredményhirdetése, majd a versmondó versennyel folytatódik a program. 

– Ez immár a második alkalommal meghirdetett verseny Kányádi Sándor szellemében – mondta lapunknak a Kányádi család képviseletében a verseny fővédnöke, Havas Judit Radnóti- és Pilinszky-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, a Károli Gáspár Református Egyetem emlékérmével kitüntetett előadóművész, az irodalomtudományok doktora. – Tavaly online folyt a verseny, idén viszont személyes jelenléttel és online is zajlik. Több mint 80 fő jelentkezett. Ebből 32 versmondó, köztük erdélyi és felvidéki fiatalok. Kínából, Indiából és Franciaországból is jelentkeztek a magyart mint idegen nyelvet tanuló hallgatók. Ezért is tartjuk online a versenyt. A felsőoktatási intézmények házi verseny keretében választották ki, hogy kiket küldenek a budapesti Kányádi-versenyre. A versenyzők között van óvodapedagógus, tanító, tanár, kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, pszichológia szakos, tolmács-fordító, gépészmérnök, informatikus, kereskedelem és marketing szakos hallgató – sorolta Havas Judit.

A verseny megnyitóján a kar hallgatói lépnek fel, akik a Táltosmadár című Kányádi-mese bábadaptációját adják elő. A versmondó verseny résztvevői kötelező versként Kányádi Sándor Előhang vagy Valaki jár a fák hegyén című versei közül mondják el az egyiket. Szabadon választott versként egy XX. vagy XXI. századi magyar költő versét adják elő. Az intézményi fordulókon is többnyire ez volt a válogatás, illetve a továbbjutás szempontja. A versillusztrációs verseny résztvevői olyan szabadon választott Kányádi-verset vagy -versrészletet illusztrálhattak, amelynek témája valamelyik évszakhoz kapcsolódik. Az illusztráció műfajának megfelelő technikákat alkalmazhattak, grafika, festészet vagy vegyes technikák bármelyikét választhatták az alkotók. A szavalóverseny zsűrielnöke Havas Judit, az illusztrációkat Józsa Judit kerámiaszobrász is zsűrizi.

A beérkezett alkotásokat kiállítják és a legjobb alkotókat a díjátadó ünnepségen díjazzák. A legjobb illusztrációkat e-könyvben is megjelentetik. A versmondó verseny résztvevői is értékes jutalomban részesülnek.

Borítókép: Havas Judit és Tóth Etelka  (Fotó: Jávori Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.