Kilakoltatott lélek

Németh Péter Mikola misztériumversei hozzásegítenek önmagunk megismeréséhez.

Miklós Péter
2022. 07. 05. 9:00
Forrás: YouTube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a klasszikus (huszadik század eleji) avantgárd, illetve a neo- és posztavantgárd nagy rajongója örömmel és élvezettel vettem kézbe Németh Péter Mikola Mysterium carnale című, Hommage a Pilinszky alcímű, Németh Zoltán Pál fotográfiaival, valamint Csorba Simon átrajzolásaival illusztrált kötetét, amely tavaly, Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójára jelent meg. A korábban már más verzióban is megjelent könyv jelen kiadásának különlegessége, hogy magyar és lengyel nyelvű, amelynek lengyel szövegrészeit Aleksander Nawrocki és Konrad Sutarski fordította.

Németh Péter Mikola könyvének címe magyarul: Testté vált hittitok. A kötet összművészeti jellegű, hiszen fotókból, mozgóképkockákból, grafikákból, kéziratokból, valamint gyönyörű tipográfiával megszerkesztett, mégis minimális szövegekből áll és alkot – minden látszólagos töredezettsége ellenére is – koherens egészet.

 


Költői szűkszavúság, filozófiai, nyelvi és strukturális tudatosság, fegyelmezettség és letisztultság, illetve az avantgárd évszázados gyökereihez és hagyományaihoz való visszatérés jellemzi.

Annak ellenére, hogy a szó „hagyományos” – magyar irodalmi kánonunkban leginkább Hamvas Béla-i értelmében vett – tradicionalizmus adja az alapját, az ember humánumából fakadó ősi tudás, a zsidó–keresztény kultúra fogalomkészlete s a posztmodern ember történelmi és társadalmi elgyötörtségének szorongató élménye hegmentesen egységbe forr Németh Péter Mikola alkotói világában, amelynek központi fogalma – a költő számos szövegében előforduló és performanszainak magmotívumaként megjelenő – „visszasejtesítés”. 

Legyen meg a Te akaratod / a kilakoltatott lélekben. // Legyen meg a Te akaratod / a kilakoltatott fejekben is. / Azonképpen házkutatást tartass, / úgymond, önkéntes revíziót, / hogy visszasejtesedjen; / hogy visszasejtesíthesd / mi benned mennyei -- // azonképpen itt, a Földön is / életre tévedt egyszeriséged

– olvashatjuk a Parancsolat című versben. Ez – értelmezésem szerint – valamiféle természetes, a létünkből fakadó emberi létállapotnak az individuális és szociális szinten való ösztönös megélése és elementáris megtapasztalása: alapját képezve egy olyan társadalomnak, amelynek tagjai önmagukat és embertársaikat – a szó legszorosabb és legigazabb értelmében – értékelik, s fölismerik egymásban nemcsak az emberit, de az istenit is.

Németh Péter Mikolánál ez nem valamiféle populáris és vulgáris New Age-ből eredő szinkretista szellemi zűrzavar, hanem az antik kultúrák, a legrégebbi magyar népi hagyományok és a folyamatosan alakuló vallási kultuszok rétegeinek ismeretéből fakadó harmóniára való törekvés. A kötet szövegei és képei nemcsak Németh Péter Mikola (költő, író, esszéista, performer, szerkesztő, kulturális menedzser, a Magyar Írószövetség tagja) különleges világába vezetnek el bennünket, de hozzásegítenek önmagunk jobb megismeréséhez is.

Németh Péter Mikola: Mysterium carnale – Hommage a Pilinszky. Napkút Kiadó, Budapest, 2021.

Borítókép: Németh Péter Mikola író, költő, esszéista (Forrás: YouTube.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.