A népi kézművesség közösséget teremt

Áprilisban rendezik meg idén a Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák XI. országos hétvégéjét, amelyhez március 24-ig lehet csatlakozni. A rendezvényről és az egyesület közelmúltban kiadott online kiadványáról beszélgettünk Prokné Tirner Gyöngyivel, az egyesület elnökével.

2024. 02. 16. 16:09
népi kézművesség
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos rendezvényt ebben az évben április 5. és 7. között tartják meg, amelynek programjain az érdeklődők megismerkedhetnek a népi  kézművesség különböző területeivel, az alkotás örömével és olyan használati tárgyakat készíthetnek, amelyek az adott tevékenységekre, helyszínekre emlékeztetik majd őket a visszatérés reményében. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kézművességnek az emberiség kultúrájában betöltött szerepére. 

népi kézművesség
Népi kézművesség a Szépteremtő Kaláka Nyitott Műhelyben (Forrás: Facebook)

Népi kézművesség országszerte

 

Ebben az évben külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő tudásátadás a különböző örökség helyszíneken, alkotóházakban, műhelygalériákban, nyitott műhelyekben. Ennek érdekében az Európai művészet és kézművesség napjaihoz (JEMA) csatlakozva rendezik meg idén a XI. Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák országos hétvégéjét.

– Szeretnénk a rendezvénnyel ráirányítani a figyelmet a népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek, népi kézművességgel foglalkozó egyesületek és szervezetek, a népi kézművességgel foglalkozó közösségek helyszíneire, műhelyeire, olyan egyedi programokkal, amelyekben a helyi, területi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a népművészek tudásalapú tárgymegújító törekvései, alkotásai jelennek meg, külön hangsúlyt adva az ott végzett oktatói munkának – sorolja az elnök.

Várjuk a Kárpát-medencéből népi kézműves alkotóházak, népi kézműves műhelyek, népi kézműves galériák, alkotóközösségek csatlakozását országos rendezvényünkre. A rendezvényhez március 24-ig lehet csatlakozni a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu honlapon közzétett adatlap kitöltésével.

 Az adatlapot két e-mail-címre is kérik elküldeni: az [email protected] és a [email protected] címekre. Az egyes helyszínek részletes programjai felkerülnek az Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége honlapjára, ezen keresztül az európai honlapra, ahonnan a látogatók pontos információkhoz juthatnak.

Online fotódokumentum

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete egy online fotódokumentumot hozott létre, amelyben a népi kézművességet és annak műhelyeit állította középpontba. 

A kiadvány célja, hogy az e helyszíneken folyó tevékenységek által a hagyományos népi kézműves szakmák terén megtalálható kincs kapjon minél nagyobb teret 

– mondja Prokné Tirner Gyöngyi. – Ehhez persze szükséges, hogy az itt dolgozó mesterek, akik nagyon sok esetben a műhelyek létrehozói, fenntartói, megfelelő társadalmi elismertségét elősegítsük azokkal a programokkal, amelyeket egyesületünk generál. Másik oldalról, a közönség oldaláról nézve pedig szeretnénk, ha nemcsak a látványig jutnának el azok, akik tevékenységünkkel találkoznak, hanem kóstoljanak is bele egy-egy mesterség tudnivalóinak sokaságába, és legyenek ennek művelői. 

A létrejött online kiadvánnyal ehhez szerettünk volna kedvet csinálni, bemutatni kultúránk ezen részének sokszínűségét. Épp ezért kötöttük a Magyar kultúra napja eseményeihez az online kiadvány megjelenését egyesületünk honlapján – tette hozzá az elnök.

Borítókép: Ángyán Csilla fazekas népi iparművész nyitott műhelye (Forrás: Facebook)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.