Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Határokon átívelő új alprogrammal bővült a Déryné program

Erdélyi turnéval indult útjára a Határtalan alprogram pilot időszaka.

Forrás: Déryné Program2024. 05. 22. 8:00
Június 2-ig több mint húsz színházi előadás lesz látható Erdélyben a Déryné Program keretein belül. Fotó: Majnik Zsolt Forrás: Déryné Program
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környező országokban élő magyar közösségek kulturális életének támogatására életre hívott Határtalan alprogram egy több mint húsz állomásos erdélyi turnéval indult útjára. 

A Színház mindenkinek misszióját kiterjesztve június 2-ig több mint húsz színházi előadás lesz látható Erdélyben a Déryné program keretein belül. 

A turnéállomások között szerepel Gyergyóremete, Belényes, Csíkdánfalva, Bárót, Segesvár, Parajd, Kézdivásárhely, Nagybánya, Beszterce, valamint Székelyhíd.

A Bohém Társulat a közönség tapsából is tapasztalhatta az élményt, örömet, hálát; amit élőhívott produkciójával. Remek volt minden részletében: szerény, de kifejező díszlet, a színészek otthonos térhasználata, tökéletes hangzás segítette a mű élményszerű befogadását. Szívesen adunk helyet a jövőben hasonló színházi produkcióknak

– hangzott el Laczkó-Albert Elemértől, Gyergyóremete polgármesterétől a Csongor és Tünde című előadás után.

A Bohém Társulat: Csongor és Tünde című produkciója mellett a turné keretein belül látható a Déryné Társulat Gellérthegyi álmok című előadása, Olt Tamás Rejtő estje, a Szájon lőtt tigris, a Kaláka együttes Kányádi estje, Vannak vidékek címmel, valamint a Szegedi Pinceszínház Játék a kastélyban című előadása. 

Tóth Auguszta és Pindroch Csaba is Erdélybe utazik egy-egy monodrámával, valamint a Krisztus Urunk meg az obsitos című bábszínházi produkció is bemutatkozik Székelyföldön a Ládiafia Bábszínház előadásában.

A Déryné program fontosnak tartja, hogy az anyaországi perifériára szorult településeken túl a szórványmagyarságnak is olyan színházi és kulturális élményt tudjon biztosítani, amellyel erősíthető a határokon túl élő honfitársaink lelke, identitása.

A Határtalan alprogram pilot verziójának elindításával a határon túli peremterületek lakosságához is el tud jutni a minőségi magyar nyelvű színjátszás, s ezen keresztül a magyar ajkú kisebbség is lehetőséget kap arra, hogy intenzívebben megélje nemzeti identitását

– tette hozzá Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

„Bízunk benne, hogy a jövőben a történelmi Magyarország összes területére el tudjuk juttatni missziónkat, Színház mindenkinek!” – jelezték a Határtalan alprogram pilot időszakát bejelentő közleményükben a szervezők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.