A magyar metál aranykora köszöntött be

Tavaly októberben azzal voltak tele a hírek, hogy Azahriah zsinórban három telt házas koncertet ad majd a Puskás Arénában. De közben találhatunk egy kevésbé megénekelt sikertörténetet is, immár a hazai metál színtéren, mégpedig a Thy Catafalque diadalmenetét. Akik szintén csupa telt házas koncertet jegyeznek, legutóbb szombaton a Magyar Zene Házában.

2024. 02. 11. 10:36
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épp a héten voltam a helyen egy másik koncerten, hát... Gyakorlatilag egy Minimüpáról beszélünk, recepcióval, fancy ajándékbolttal, kosztümös ruhatáros lányokkal, színházira hajazó büfével.. Tényleg ennyire classy lett már a Die Katafalk? Hogy lesz itt metál koncert? Nem fog senki merni fejet rázni meg ossziánozni.

volt olvasható egy szellemes hozzászólás a Facebookon a frissen meghirdetett esemény kommentjei között. A válasz a zenekar profiljától így szólt:

Itt lépett már fel a VHK és a Grand Mexican Warlock is nemrég, de ezen kívül őszintén szólva minket is jobban vonzanak az ilyen különlegesebb helyszínek, mint a hagyományos ossziánozós metálfesztiválok.

A kommentelő aggálya azért némileg érthető volt, avagy ritkán lép fel metálzenekar ennyire patinás helyszínen, és a „színházira hajazó büfé” tényleg nem bírta tartani a lépést a metálrajongók szomjúságával, jónéhány dalról maradt le az, aki megpróbálta a helyszínen oldani dehidratáltságát. Nem volt motozás a belépéskor, biztonságiak sem álltak a rajongók és az együttes közé, a metálrajongók is otthon hagyták a töltényövet és a szöges alkarvédőt, fegyelmezettségből jelesre vizsgáztak. Csakis a zene iránti szeretetről, sőt inkább szenvedélyről szólt ez az este.

A Thy Catafalque koncertje a Magyar Zene Házában (Fotó: Kurucz Árpád)

Bár metálrajongóként nyilván elfogult vagyok, véleményem szerint a zsáner kedvelői egyébként mindig jól nevelt közönséget alkotnak az ijesztő megjelenés és az ezzel járó sztereotípiák ellenére. Sőt, a fősodor közönsége általában jobban zavar: tavaly Hans Zimmer filmzenei koncertjén rengeteg okostelefon világított a közönség soraiban, néhányan az egész előadást felvették (amíg csak le nem merültek) és küldték tovább azonnal a barátaiknak. Akik így aztán ügyesen megspórolták a borsos jegyárat, hiszen nyilván ugyanolyan élmény Facebook-üzenetben hallani Hans Zimmert, mint élőben. (A kedvenceim közé sorolom a Tool tavalyelőtti koncertjét, ahol több tucat embert kidobtak a biztonságiak, mert a zenekar kérése ellenére elővették a telefonjukat.) Saját élményeim közül nem volt kevésbé idegesítő a tavalyi Szigeten fellépett Imagine Dragons közönsége sem: próbáltam olyan helyre állni, ahol senki nem kornyikál, sikítozik vagy csacsog a zenekart túlordítva, de hamar beláttam, hogy ilyen nincs és nem is lesz.

A metálrajongókra tehát nem lehetett panasz a Magyar Zene Házában, ahogy az előadásokra sem. Az előzenekar az olasz trió, az Ottone Pesante volt, akik egyfajta rézfúvós metált játszanak: tisztán instrumentális zenét harsonával, trombitával és dobbal, amelyekkel bizonyították, hogy a műfajban kiválóan el lehet boldogulni gitár nélkül is. A metál és a fúvós hangszerek egyébként is alkothatnak remek kombinációt, a műfaj csúcsát talán a szaxofonos Bruce Lamont együttese, a Yakuza képviseli. Az Ottone Pesante nincs sokkal lemaradva mögöttük virtuozitásban, remek választás volt tehát bemelegítésnek a fő attrakció elé, és a helyszínhez is kiválóan illettek.

Thy Catafalque (Fotó: Kurucz Árpád)

Ahogy a Thy Catafalque is: ha van előadó a műfajban, akik tényleg a Magyar Zene Házába valók, azok ők. Míg a metál általában csapatmunka, ez a zene egyetlen embertől származik, Kátai Tamástól, aki klasszikus értelemben vett zeneszerzőnek is tekinthető. 1998 óta viszi a projektet, ami duóként indult, majd 2009-től egyfős előadóvá zsugorodott. Nem példátlan a szólóprojekt a metál történetében, ilyen például a Thy Catafalque fontos inspirációját jelentő Burzum is, de az már annál ritkább, hogy a zeneszerző munkáit egy tucatnyi zenészből álló zenekar szólaltassa meg élőben. Kátai maga is avantgárdként definiálja a zenéjüket, ami a műfajban magas művészetként is kategorizálható, és emellett azért is illett a Magyar Zene Házába, mert egyik fő ihletője a népzene, folk metálként is szokás felcímkézni. Bár szégyentelenül dallamos és virtuóz zenéről van szó, Kátaitól nagyon távol áll, hogy megtagadja ennek a végtelenül szabad, rebellis és zabolátlan műfajnak a lényegét, sőt, a zsáner legextrémebb hajtásai is inspirálják, amilyen például a már említett Burzumot is felvonultató norvég black metál színtér.

 

Az élő zenekar stabil nyolc tagja öt énekes (Horváth Martina, Dudás Ivett, Bokodi Bálint, Dudás Gábor, Veres Gábor) és négy hangszeres (Vigh Zoltán és Varga Krisztián gitárosok, Szenti Árpád dobon és maga Kátai basszusgitáron) mellett cselló és zongora is felcsendült a húsz dalból álló előadásban, A valóság kazamatái című dal alkalmával pedig Kobza Vajk is csatlakozott az együtteshez. Habár a dalok közül nekem személy szerint nagyon hiányzott talán legjobb számuk, a Fekete mezők, ami lezárásnak is tökéletes lett volna, a Thy Catafalque ezúttal is hozta a tőlük megszokott kifogástalan színvonalat.

Csak a szokásos, de micsoda kiváltság, hogy ezt egyáltalán megszokhattuk: már rendszeresnek tekinthetőek idehaza a telt házas koncertjeik, sőt tavaly novemberben rögtön kettő volt belőlük egymást követő napokon.

 Ilyen világklasszis metálzenekarunk még egészen biztosan nem volt soha, a Thy Catafalque a magyar metál aranykorát hozta el, hiszen hazai pályán hallgathatjuk meg őket rendszeresen. Az élő együttesként csak 2021 óta létező zenekar idehaza kilencszer lépett fel, míg külföldön összesen ötször: először a cseheknél a Brutal Assault fesztiválon, majd Londonban, Pozsonyban, Bukarestben és Temesváron is egyszer-egyszer. Tehát végre minket irigyelhetnek a világ metálrajongói is, bár most némileg fordul a kocka, mivel a zenekar fennállása óta először turnézni kezd szerte Európában, így örülhetnek az osztrákok, a németek, a franciák, a dánok és a hollandok is.

Borítókép: Thy Catafalque a Magyar Zene Házában (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.