A vörös áfonya az egyik legjobb gyógyír a felfázásra

 Egyedülálló gyógyhatása miatt már nagyanyáink is kedvelték a vörös áfonyát. A leveléből készült teát, valamint a bogyó levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.

Forrás: MW2020. 09. 10. 16:03
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alacsony növésű kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. A növény termései piros színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának.

Fekete társához hasonlóan a vörös áfonya is felhasználható közvetlenül gyümölcsként: fanyar ízű lekvár főzhető belőle, mártásként pedig vadhúsokhoz kiváló. Igazi értékét azonban gyógyhatása jelenti. A termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart.

A vörös áfonya hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A nagytermésű vörös áfonya vagy tőzegáfonya elsősorban Észak-Amerikában őshonos, Magyarországon a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben él.

Fotó: Pexels

AZ EGÉSZ SZERVEZETET ERŐSÍTI

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek erősítik az immunrendszerünket, és óvják testünket az öregedéstől. Emellett sokféle ásványi anyagot, például nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz, valamint kitűnő A-, B- és C-vitamin-forrás.

VESE- ÉS HÓLYAGVÉDELEM

A vörös áfonya a népgyógyászati tapasztalatok és az újabb kutatási eredmények alapján is eredményesen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések kezelésére, ugyanis olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön.

Emellett a vörös áfonya a vesekő és a húgyhólyagban előforduló homok kialakulásának megelőzésére is alkalmazható. A vörös áfonya megakadályozza, hogy a baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A baktériumok megtapadását akadályozó hatóanyag egyébként a fogíny különféle fertőzései és a gyomorfekély, gyomorfertőzések kialakulása esetében is hatásos.

Fotó: Pexels

ALKALMAZÁSA

Akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére, valamint sejt- és érvédő antioxidánsként édesítőszer nélkül készült vörös áfonyalé, vagy tinktúra, illetve gyógyszertárakban kapható kapszula ajánlott. A vörös áfonya koncentrátumának nem jegyezték le mellékhatását, és káros kölcsönhatása sem ismert.

KIKNEK AJÁNLOTT?

  • azoknak, akik gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek vagy arra különösen fogékonyak (cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek);
  • akik vesekőképződésre hajlamosak;
  • akiknek vesehomokjuk van;
  • ha valakinél vizeletpangás áll fenn;
  • akiknek érbetegségekre való hajlamuk van;
  • akiknek magas a vérnyomásuk.
  • Fotó: Pexels

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.