A becsült ár kétszereséért kelt el egy Harry Potter-regény

A Luxemburgban élő eladó a bevételből lánya tanulmányi kölcsönét fizeti vissza.

Forrás: MW2020. 10. 14. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harry Potter és a bölcsek köve című könyv első brit kiadásának egy példánya hatvanezer fontért (24 millió forintért) kelt el egy staffordshire-i árverésen – közölte kedden a BBC News.

A könyvet 1997. júniusi megjelenése után 18 hónappal egy névtelenséget kérő férfi vette meg gyerekeinek, hogy angolul tanítsa belőle őket.

A Harry Potter-könyv az ötszáz példányban nyomtatott kemény fedeles első kiadás egyik példánya. Az árverés előtt harmincezer fontra (12 millió forintra) becsülték a leütési árát. A Hansons árverési ház staffordshire-i könyvaukcióján egy külföldről telefonáló licitáló vette meg a regényt, amely a jutalékokkal együtt 75 ezer fontjába (30 millió forint) került.

A Luxemburgban élő eladó elmondta, hogy a bevételből lánya tanulmányi kölcsönét fogja visszafizetni.

Kétezer-hétszáz éves súlymértéket találtak a Siratófal közelében

Kétezer-hétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a Siratófal közelében – jelentette kedden az IAA a Facebook-oldalán.

A 2700 évvel ezelőtt, a vaskorban – izraeli időmeghatározás szerint az első szentély idejében, vagyis még a babiloni fogság, i. e. 586 előtt – mészkőből készített, gömb alakú súlymérték az ókori súlyegységek szerint két sékel – 23 gramm – súlyt határozott meg. Pontossága rávilágít a korabeli fejlett technológiai képességekre és arra is, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítottak az ókori Jeruzsálemben a súlymértékek precizitásának.

A lapos talppal ellátott, gömb alakú, vésett feliratos ókori súlyt nemrégiben tárták fel a Templomhegy egyik egykori bejáratát jelző Wilson-ívnél, a Siratófal melletti területek alapos átvilágításakor.

Ezeket az ásatásokat a Siratófal Örökség Alapítvány (Western Wall Heritage Foundation) együttműködésével végzik a Templomhegy nyugati fala alatti alagút előcsarnokának bővítése érdekében, ahol a látogatókat felkészítik majd a gyalogtúrára az alagutakban. Az itt kiásott talajt a Dávid Város Egyesület szűrési programja részeként később átszűrik, megvizsgálják.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.