idezojelek

A mamusz és a papucs

Jakab debilitásba hajló szervilis viselkedése mellett az is eléggé meglepő, hogy a Jobbik prominensei nem látták a közelgő összeomlást.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
2022. 06. 11. 11:22
Fotó: Ripost

Bár a Jobbik bukástörténetének több oka és mellékszála is van, a végjáték dicstelensége jelentős részben Jakab Péternek tudható be. A minap lemondatott elnök és rejtélyes kabinetfőnöke, a mamuszokhoz különös módon vonzódó Molnár Enikő meglehetősen szokatlan párost alkotott a Jobbik élén. Ugyanis az utóbbi idők botrányai során kiszivárgott belső információk is megerősítették azokat az évek óta keringő híreszteléseket, hogy a titkárnői pozícióján túlterjeszkedő Molnár gyakorlatilag magához ragadta a párt vezetését.

Ennek Jakab érthetetlenül nemhogy nem állt ellen, hanem állítólag készségesen foglalt helyet a titkárnői asztalnál, amíg a kabinetvezető hölgy az elnöki irodában tárgyalgatott. Sőt a jól értesültek szerint volt, hogy az asszony még kávét is Jakabbal főzetett, amikor prominens vendég érkezett hozzá. De olyan esetről is hallani, hogy a tárgyalóféllel már hosszabb ideje egyeztető Molnár csak annyira vonta be a pártelnököt az ügybe, hogy az ajtón kiszólt neki: „Péter, add már ide a táskámat!”.

Ezt a bánásmódot vérbeli politikus nyilván nem tűrné, és nem is tűrhetné, elsősorban azért nem, mert egy formális pozícióval nem rendelkező személyt a stratégiai döntésekbe bevonni, sőt átadni neki a gyeplőt az konkrétan árulás. Az egyik legfelelőtlenebb magatartás, amit egy államférfiúi babérokra törő ember elkövethet. Arról nem is beszélve, hogy erősen kérdéses: az egykor BKV- ellenőrként és postai levélválogatóként dolgozó Molnár Enikőt mennyire tették volna alkalmassá az általa önhatalmúlag elfoglalt pozícióra a szakmai kvalitásai.

Jakab debilitásba hajló szervilis viselkedése mellett az is eléggé meglepő, hogy a Jobbik prominensei közül legalább az a maroknyi vezető, akik valaminő politikai képességet még fel tudnak vonultatni, nem látták a közelgő összeomlást, vagy legalábbis meg sem próbáltak tenni ellene. Annál több energiájukat fordították arrogáns rátartiságra és öntömjénező fontoskodásra, ami például a nagy csinnadrattával összeeszkábált új elvi nyilatkozatukban, vagy Brenner Koloman egykori parlamenti alelnök kenetteljes fontoskodásában testesült meg.  

Abból kiindulva, hogy Jakab milyen játszi könnyedséggel adta át a Jobbik irányítását a kabinetfőnökének, az is kérdés, hogy a pártelnök milyen alkukba ment bele Gyurcsánnyal, akihez láthatóan ő állt a legközelebb a szivárványkoalícióból.  Ki tudja, hogy a DK-elnök milyen mély betekintést nyerhetett az egykori radikális párt belső ügyeibe, s a hasznos hülyeként használt Jakabon keresztül közvetve részt vett-e a Jobbiknak bevitt kegyelemdöfésben?

Borítókép: Jakab Péter és Molnár Enikő  (Fotó: Ripost.hu)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.