Inkább sír, mint mosolyog tornásznőnk, pedig első helyen lett Eb-döntős

Szerencsére rossz jósnak bizonyult Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, aki a müncheni női Eb selejtezőjének „félidejében” azt vetítette előre, hogy csapatunk nem jut be a nyolcas döntőbe. Végül összejött a finálé. Kovács Zsófia az ugrás döntőjébe az első helyen kvalifikálta magát, ez komoly aranyesély, és talajon is ott lesz a végjátékban. Ám kétszeres Európa-bajnoknőnk mégsem lehet teljesen elégedett, és nem is az.

Magyar Nemzet
2022. 08. 12. 12:16
KOVÁCS Zsófia
Multisport Eb - Torna Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló női torna Eb-n csütörtökön este véget ért a selejtező, ami formabontó módon az egyéni összetett végeredményét jelentette, a kilencedik helyen kötött ki 52,765 ponttal. Az Európa-bajnok az olasz Asia D’Amato lett 54,732 ponttal, az ezüstöt a brit Alice Kinsella vitte el 54,132-vel, a bronzot az olasz Martina Maggio 53,965-tel. Sajnos Kovács a gerendáról kétszer is leesett, felemás korláton pedig a leugrását elrontotta, ezekkel a súlyos hibákkal három pontot dobott el. S ha csak egy nagy rontása van, most ő lenne az Európa-bajnok… A felemás korlát döntőjéről is lemaradt, pedig a kedvenc szerén az aranyéremért tornászhatna. Kovács Zsófia a 2020-as törökországi mersini Eb-n a koronavírus-járvány tartalékos mezőnyben lett aranyérmes ugráson és korláton, de ettől függetlenül ezen a két szeren a világ legjobbjai közé tartozik.

Most ugrásban 13,816 ponttal az első helyen került be a fináléba, mögötte a brit Jessica Gadirova 13,699 pontot kapott, míg D’Amato két ugrásának az átlaga 13,683 pont lett a selejtezőben. Kovács két ugrása 5,00-ös és 4,60-os erősségű, a brité 5,00-és 4,80-as, az olaszé is 5,00-ös és 4,80-as, de a 22 éves dunaújvárosi tornásznő szebben kivitelezte a két gyakorlatát. Az első Jurcsenko-szuplé dupla csavarral, a második kézenátfordulás nyújtott testű másfél szaltó előre fél fordulattal. Ha versenyzőnk a vasárnapi fináléban is olyan szépen ugrik, mint a selejtezőben, akkor jó esélye van az aranyéremre.

Kovács Zsófia talajon 13,433-mal a hatodik legmagasabb pontszámmal került be a fináléba, itt a selejtezőben az olasz Martina Maggio volt a legjobb 13,833-mal. Kovács amúgy felemás korláton 13,366-ot kapott, ez a 14. helyre volt elég. Ha nem rontja el a leugrását, 14,366-tal a második helyen lett volna finalista – ezért is, s persze az összetett miatt van felemás hangulatban.

– Örülök a döntőknek, de nem igazán esett le rólam ez a teher, mert ugyanúgy bennem van a többi0ů Hogy őszinte legyek, még azt sem tudom mondani, hogy legalább az egyik szemem sír, a másik nevet. Végignéztem kint a versenyt, pénteken pedig megpróbálok a hétvégére koncentrálni – mondta Kovács Zsófia a selejtező után.

KOVÁCS Zsófia
Fotó: Koszticsák Szilárd

Női csapatunk (Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill ) végül a hetedik helyen jutott be a szombati nyolcas döntőbe, ahol még az olaszok, a britek, a franciák, a németek, a belgák, a hollandok és a spanyolok lesznek ott. A selejtező félidejében Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára attól tartott, hogy lemaradunk a döntőről, szerencsére nem lett igaza.

– Picit jobb lett a kép annyival, hogy csapatdöntősök vagyunk, és ott akár a hetedik helyről előrébb is tudnánk lépni, mert ott mindenki tiszta lappal indul. Egyéni összetettben Zsófi egy nagyon színes érmet is el tudott volna hozni, ha négy szere van. De „ha” nincs, a szerenkénti döntőkben kell majd megmutatnia, ugráson és talajon. Ugráson meggyőzően vezeti a mezőnyt, remélem, két jó ugrást oda tud tenni vasárnap. Talajon talán a pontosabb leérkezések még hozhatnak egy pár tizedet. A csapatnál abban bízom, hogy a döntőben más a rendszer, mint a selejtzeőben volt, a hét végén három gyakorlatból három számít, így sok minden történhet, hiszen ha esélyes csapat ront, elúszhat az eredménye – jegyezte meg Altorjai Sándor.

Draskóczy Imre női szövetségi kapitány a következőket mondta, kitérve arra is, hogy ugráson Bácskay Csenge a kilencedik legmagasabb pontszámot kapta, s hajszállal maradt le a döntőről:

– Zsófi döntőinek nagyon örülök, és szurkoltunk Csengének is, első számú tartalék lett. Úgy gondolom, az, hogy ennyi rontással bent tudunk lenni a csapatfináléban, újabb lendületet ad a lányoknak, és nagyon remélem, hogy élünk a lehetőséggel. Székely Zója lábsérülését kezeljük. Nagyon reméljük, hogy azok a versenyzők, akiknek a selejtezőben voltak rontásai, a csapatdöntőben be tudják mutatni sikeresen a gyakorlataikat.

Borítókép: Kovács Zsófia talajon is ott lesz a döntőben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.