Kiütéses győzelem Dél-Korea ellen, máris az A csoport ajtaján kopogtatunk

A magyar jégkorong-válogatott 6-2-es, kiütéses győzelmet aratott a Koreai Köztársaság ellen a Bolzanóban zajló divízió I/A vb második fordulójában. A bennmaradás ezzel lényegében megvan, sőt e siker megnyitja az utat az A csoport felé. A papírforma, az eddigi eredmények alapján ugyanis a mieinknek szerdán illene különösebb gond nélkül megverniük a székely játékosokra épülő román válogatottat is. S ha meglesz a háromból három, akkor pénteken és szombaton jöhet a hajrá a két favorit, Olaszország és Szlovénia ellen.

2024. 04. 30. 17:39
Sofron István, magyar jégkorong-válogatott, divízió I/A vb
Sofron István extázisban játszott a koreaiak ellen Forrás: MJSZ/Vörös Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

6-1. Reméljük, a román válogatott beáll erre az eredményre, s harmadik meccsén, szerdán a magyar válogatott ellen is csupán ilyen különbségű vereségre futja tőle. A zömében továbbra is székely hokisokból álló csapat a vasárnapi nyitónapon Olaszországtól, kedden pedig Szlovéniától kapott ki ennyire. A keddi program e találkozóval kezdődött, majd a Magyarország–Koreai Köztársaság mérkőzéssel folytatódott.

magyar jégkorong-válogatott, Koreai Köztársaság, Dél-Korea, divízió I/A hoki-vb,
Hatszor ünnepelhettek gólörömöt a magyar játékosok Dél-Korea ellen Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

Méghozzá rémisztően. Korea már a 2. perc közepén előnyt szerzett. Úgy, hogy a komplett első sorunk lefagyott, Bálizs Bence sem állt a helyzet magaslatán, végül Li kotorta a hálóba a korongot a magyar kapus lába között (0-1). 

Kihasználatlan ötperces előny

A folytatás is inkább a kételyeinket erősítette. A 6. perc elején Park úgy adott bodicseket Mihály Ákosnak, hogy a magyar csatár fejével ütközött, öt perc plusz végleges kiállítással sújtották a koreai hokist. A magyar válogatott tehát öt percen át emberelőnyben támadhatott, de egyetlen igazán veszélyes helyzetet dolgozott ki csupán, akkor Sofron késlekedve, ráadásul pontatlanul lőtt.

Ki gondolta volna ekkor, hogy diadalmenetbe torkollik a meccs?

Pedig így történt. Még az első harmadban sikerült fordítani. Előbb, a 15. percben a kapu mögül Papp Kristók szolgálta ki jól Erdély Csanádot (1-1), majd a 17.-ben Sofron lőtt szép gólt azután, hogy okosan, korcsolyával vette át a korongot (2-1).

A második harmadban szinte minden összejött

A második húsz percben minden sikerült. A 24. percben emberelőnyből Stipsicz Bence vágott nagy gólt, a 28. percben Sebők Balázs távolról lőtte ki a bal felsőt, s egy percen belül Ortenszky hozta kihagyhatatlan helyzetbe Mihályt. 5-1-nél a koreaiak kapust cseréltek, de ezzel nem értek véget a megpróbáltatásaik, a 31. percben Erdély némi szerencsével, közelről megszerezte a második gólját is (6-1). „Félidőre” eldőlt a mérkőzés. A harmad végén Erdély büntetőből a harmadik gólját üthette volna, de kihagyta. De persze ne legyünk telhetetlenek.

Japán után Korea is kipipálva

Az utolsó harmad már csupán formaság volt, a magyar válogatott nyugodtan visszavehetett a tempóból a Románia elleni másnapi meccsre gondolva. Sofron ugyan elkövetett egy fölösleges durva szabálytalankodást (ő is öt percet kapott), amiből előbb Erdély Csanád üthetett volna gólt, megint akasztották ziccerben, de megint kihagyta a büntetőt. Aztán a koreaiak csak betaláltak, így alakult ki a 6-2-es végeredmény.

Japán után tehát a másik ázsiai csapat is kipipálva, ami – ne becsüljük le – fontos részsiker. A bennmaradás, ha matematikailag nem is, lényegében megvan, bizakodva várhatjuk a folytatást. Szerdán először Románia ellen.

 

Spórolhattunk az erővel

– Jól reagáltunk a bekapott gólra, nem befolyásolta a játékunkat, nem estek szét fejben a fiúk, tartották magukat ahhoz, amit megbeszéltünk, amire készültünk. Szerintem végig energikusak voltunk, a második harmadban sikerült öt perc alatt négy gólt lőni, így a harmadikban arra is tudtunk figyelni, hogy mindenki szinte ugyanannyit legyen a jégen, spóroltunk az erővel – így értékelte a Ripostnak a meccset Don MacAdam, a magyar válogatott kanadai szövetségi kapitánya.

Erdély Csanád a kihagyott büntetőkről is beszélt, mint tréfásan mondta, leckét kell vennie a többiektől:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.