Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Miniszterelnök, aki nem civil a pályán

Orbán Viktor személyesen mutatta be a felcsúti labdarúgás történetét feldolgozó, Szerelemfoci című kötetet.

2024. 05. 22. 11:01
Orbán Viktor, Oláh János
Orbán Viktor az egyik szerzővel, Oláh Jánossal a Szerelemfoci című könyv bemutatóján Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkinek van hobbija. Kinek különleges, akár extrém, kinek hétköznapi. Orbán Viktor e tekintetben is a demokratikus többséggel tart. A futballért rajong. Gyerekkora óta változatlan lelkesedéssel, de természetesen a változó életkor őt is rendre újabb és újabb kihívás elé állítja.

A stációk jól ismertek. Orbán Viktor Alcsútdobozon és Felcsúton nevelkedett, kortársaihoz hasonlóan gyerekként ő is arról álmodott, hogy híres labdarúgó lesz belőle. Az élet másfelé szólította, a futballal mint örök szerelemmel azonban sohasem szakított. Miniszterelnökként sem. 1999-ben, harmincöt évesen hivatalosan is hazatért, és az akkor a Fejér megyei másodosztályban szereplő Felcsút SE igazolt labdarúgója lett, majd megalapította a Puskás Akadémiát.

20240521-CSS_3032
Megelevenedik a felcsúti múlt. Fotó: Csudai Sándor

„Orbán politikai életútja determinálta a felcsúti futballélet későbbi kiteljesedését” – olvashatjuk a felcsúti labdarúgás történetét bemutató Szerelemfoci című kiadványban, amelynek keddi bemutatóján – mi sem természetesebb – a kormányfő is megjelent.

Hallgatjuk a miniszterelnököt a könyvbemutatón, ahogy a labdarúgásról és a helyi történetekről, a szabadságharcos szabólegényről beszél, aki merényletet kísérelt meg a császár ellen, és megértjük e vonzalom lényegét. Persze nincs is mit megérteni. Noha a fél világgal parolázik, neki Felcsút, tágabban a Vál-völgy az otthona. S ha már a futballért rajong, ha már miniszterelnökként megteheti, megtehette, akkor mindent elkövet annak érdekében, hogy „determinálja a felcsúti futballélet kiteljesedését”. Ha a felcsúti történetet így, ilyen egyszerűen, sallangok nélkül nézzük, akkor nincs benne semmi különös, ez így természetes.

A fejlődéstörténet fázisai, állomásai közismertek a megye kettőtől a Puskás Akadémia megalapításán át a nemzetközi szereplésig, sőt egészen addig, hogy az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottban három olyan futballista – Nagy Zsolt, Kleinheisler László, – szerepel, akik egykor az akadémia növendékei voltak (Nagy Zsolt jelenleg is a Puskás játékosa). Persze külső körülmények is befolyásolták, hogy mindez így alakult. Például az, hogy a Fidesz 2002-ben elvesztette a választást, így miként Orbán Viktor felidézte, az alkotói energiájukat az akadémiába fektethették. Továbbá hogy az ezredforduló előtt Magyarország, a magyar labdarúgás nem becsülte meg a legendáit, ezért karolta, karolhatta fel Felcsút Puskás Ferencet, és emelte a hagyatékát az őt megillető magasságba.

20240521-CSS_3185
A kötet szerkesztője, Major Anita (balra), valamint két szerzője, Oláh János és Zsohár Melinda Orbán Viktorral egyetértésben, mégis szabad kezet kapva dolgozott. Fotó: Csudai Sándor

Mára, mondhatni, minden a helyére került, eljött az összegzés ideje. Megszületett az immár évszázados múltra visszatekintő felcsúti labdarúgás történetét feldolgozó impozáns kötet. Elsősorban mindenkit érthetően az foglalkoztat, hogyan lehet ebben elhelyezni Orbán Viktor életútját. Nos, mértékkel. Miként a két szerző, Oláh János és Zsohár Melinda elmondta, szabad kezet kaptak. Miniszterelnök a pályán: a kilencvenes évek cím alatt Orbán Viktor pályafutását önálló fejezetbe szőtték, a köszöntőt pedig maga a miniszterelnök írta.

– Ez a könyv nekünk, felcsútiaknak és Vál-völgyieknek fontos – Orbán Viktor nem árul zsákbamacskát, de a könyvbemutatón azt is kifejtette, a kötet a magyar labdarúgás egészére nézve is általános tanulságokat hoz felszínre.

– Először is, sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár. Amikor összegyűltek a futballra alkalmas falusi fiatalok, nem gondolhatták, hogy száz év múltán az Európa-bajnokságra készülő válogatottban három olyan játékos is lesz, aki itt nevelkedett. Másodszor, múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak sem. Ha egy ország elfelejti a múltját, nem lesz mire felépíteni – fogalmazott Orbán Viktor, majd hálát mondott azért, hogy jó sorsa összehozta Puskás Ferenccel, Öcsi bácsival, majd Mezey Györggyel, aki labdarúgó-szakemberként tette le az akadémia alapjait.

Orbán Viktor természetesen köszönetet mondott a szerzőknek, gyerekkora legendás játékosának, a felcsúti labdarúgás élő lelkiismeretének, Oláh Jánosnak és Zsohár Melinda újságírónak, aki „idevalósi lány”, továbbá a kötet két szerkesztőjének, Margittai Gábornak és Major Anitának, valamint Mészáros Lőrincnek, aki finanszírozta a kiadványt.

20240521-CSS_3649
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a könyvbemutatón. Fotó: Csudai Sándor

Végül arra serkentett mindenkit, hogy kövessék a felcsúti példát. A miniszterelnök bejelentette: a magyar kulturális kormányzat minden falut támogat abban a törekvésben, hogy megírja a saját labdarúgásának történetét. Felcsút ekképpen is országos üggyé válhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.