Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

Az olimpiai bajnok sportolónak annyira roncsolódott a tüdeje a koronavírus miatt, hogy operálni kellett volna – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2022. 01. 26. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüdőtranszplantációval próbálták volna megmenteni életét, az olimpiai bajnok légzőszerve olyan mértékben roncsolódott, hogy átültetésre lett volna szüksége, ám a sportoló folyamatosan romló szervezete sajnos már nem volt olyan állapotban, hogy elbírjon egy ilyen műtétet, és teste végül feladta a koronavírussal vívott harcot. 

A Blikk információi szerint a transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek – a tüdejüket kivéve – a többi létfontosságú szervük kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra. 

A lap értesülései szerint jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen beavatkozásra, Európában pedig hatszázan, köztük többen koronavírus miatt. 

Csollány Szilveszter esetében is a tüdő roncsolódása miatt vetődött fel a transzplantáció, de végül az ő állapota már nem engedte meg ezt a beavatkozást.

Az olimpiai bajnok tornász december elején került kórházba, miután elkapta a koronavírust, és tüdőgyulladása lett.

Bár a fertőzés előtt kapott oltást, de a védettsége nem alakulhatott még ki. Csaknem két hónapig küzdött a betegséggel, de sajnos nem tudta legyőzni. Halálhíre megrendítette az országot. 

Tüdőátültetést egyébként Magyarországon évente kicsivel több mint egy tucat alkalommal végeznek, és erre kell a legrövidebb ideig várni, a várakozási idő 0,41 év. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Csollány Szilveszter a 2000-es olimpián (Fotó: MTI/Földi Imre) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.