idezojelek

Titkolták előlünk

Wass Albert nem félt kimondani véleményét a kommunizmusról, a megcsonkított hazáról, tetten ért, nevén nevezett mindent.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2023. 02. 17. 5:59

Igazságtalan volt a sors Wass Alberttel. Bár Erdély egész munkásságán nyomot hagyott, életének nagyobbik felét Németországban, majd Amerikában töltötte. Elbitorolt szülőföldjének hivatalossága ma is háborús bűnösként tartja számon a távollétében koncepciós perben halálra ítélt írót. Csak saját reménysorai vigasztalhatták: „És lészen csillagfordulás megint / és miként hirdeti a Biblia: / megméretik az embernek fia”.

A rendszerváltásig a csonka haza is alig tudhatott róla. Műveit elrejtette a szocialista kultúrpolitika. Oka volt rá. Wass Albert nem félt kimondani véleményét a kommunizmusról, a megcsonkított hazáról, tetten ért, nevén nevezett mindent. Szuggesztivitása lenyűgöző, szellemének gyújtóereje a szívekhez szól. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy ír a havasok világáról, az elmúlásról és a megújulásról, hogy abban egyszerre van ott a történelem és a históriát átélő ember. Könny szökik az olvasó szemébe, amikor a Hargitáról mesél, a Mezőség tájait rajzolja. 

Bár maga Babits Mihály méltatta Baumgarten-díjjal 1934-ben, könyvei idehaza csak a rendszerváltás után jelenhettek meg. Másfél évtizeddel „amnesztiája” után már a legkedveltebb magyar író. (A funtineli boszorkány ma már a tizenkét legnépszerűbb honi regény egyike.)

Élete alkonyán haza kívánt térni, állampolgársági bizonyítványt kért, ám Kuncze Gábor belügyminisztériumától csak egy megalázó ideiglenes fecnit kapott. Két évre rá – ma negyedszázada – önkezével vetett véget életének. Idegen földön, kilencvenévesen. E verssorát talán búcsúnak szánta: „S utolsó jussomat, a Szót, / ezt a szent, tépett lobogót / kitűzöm fent az ormokon / s a csillagoknak meglobogtatom!”

Borítókép: Wass Albert 1943 körül (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Sorsfeladataink az életünkben

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Veszélyes a csőcselék gyűlölete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A valódi szélsőségesek baloldaliak

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.