idezojelek

Versenyt zokogtak

Történész legyen a talpán, aki hirtelenjében meg tudná mondani, hogy a nagy Sztálin áldozatai közül az ellenségei voltak-e többen vagy a sajátjai.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Történész legyen a talpán, aki hirtelenjében meg tudná mondani, hogy a nagy Sztálin áldozatai közül az ellenségei voltak-e többen vagy a sajátjai. (Elég csak az ukrajnai mesterséges éhínség, a holodomor három- és hétmillió közé tehető áldozataira gondolni.) Ezen merengve képzeljük el azt a hetven évvel ezelőtti napot – 1953. március 5-ét –, amikor hosszú percekig tartó harangzúgás szakította meg a moszkvai rádió adását, majd egy hírolvasó elcsukló hangon jelentette be: „Meghalt Joszif Visszarionovics Sztálin, a szovjet nép atyja.”

Hogy a versenyt zokogó milliók bánata mennyire volt őszinte, soha nem fogjuk megtudni. (Azt viszont már tudjuk, hogy országlása során a vezér 44 500 ember kivégzését személyesen rendelte el.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időskori betegségei ellenére Sztálin Moszkva melletti dácsájában mindennaposak voltak az elvtársi tivornyák, amelyeken – tetszett, nem tetszett – ott kellett lenniük az állandó ivócimboráknak, Hruscsovnak, Molotovnak, a KGB-főnök Berijának, alkalmanként Zsukov vezérkari főnöknek is. Egy ilyen tivornya vitte el a 73 esztendős generalisszimuszt. (Máig nem tisztázottak a részletek – az sem kizárt, hogy alvezérei „nem tettek meg mindent” a szélütött Sztálinért…) A gyászolók három napon keresztül özönlöttek a Lenin-mauzóleumhoz, a nagy előd mellett felállított Sztálin-ravatalhoz. Becslések szerint ötszáz embert halálra tapostak. Bezzeg nyolc évvel később… 1961. október 31-én már egyetlen illetéktelen sem lehetett ott a Vörös téren, amikor Joszif Visszarionovicsot a hruscsovi desztalinizáció eredményeképp kipaterolták a mauzóleumból.

Idehaza döcögősebben ment. Sztálin Budapest-díszpolgára címét csak 2011-ben törölték.

Borítókép: 1941-es fotó egy leöntött Sztálin-képről (Forrás: Fortepan/Berkó Pál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.