idezojelek

A kínai elnök megadta a tiszteletet, amelyre Brüsszel évek óta nem képes

Az ázsiai óriás és Magyarország a béke elkötelezettje, s e téren nagy az egyetértés a két ország között.

Bánó Attila avatarja
Bánó Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Benko Vivien Cher

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer a világ legnépesebb és legszorgosabb országának miniszterelnöke publicisztikát ír a Magyar Nemzetnek. Márpedig Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök hazánkba érkezésének napjára, május 8-ra írt egy igazán barátságos véleménycikket (Kína és Magyarország együtt lép az „arany vízi útra”), amelyben kiemelte, hogy Kína és Magyarország 75 évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

Magyar olvasó talán még soha nem találkozott olyan szívet-lelket melengető baráti gondolatokkal, mint amilyeneket Hszi Csin-ping ezúttal papírra vetett. Tudjuk, hogy a kínai nyelvi kultúra előszeretettel használ találó hasonlatokat, ám ez a mondat különösen tetszett nekünk: 

„A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”.

A két ország között nagy a földrajzi távolság, azonban sok a közös vonás, és ezekre a kínai miniszterelnök helyesen mutatott rá. Valóban mindig elfogadtuk és tiszteletben tartottuk egymás választott fejlődési útját, elismertük nemzeteink eredményeit, történelmi és kulturális örökségünk különleges értékeit. Kínai barátainkkal soha nem voltak súrlódá­saink, és közülünk sokan érzünk egyfajta, talán ázsiai őstörténetünkkel magyarázható szimpátiát e több ezer éves kultúrájú nép iránt.

Nem az ünneprontás, hanem az őszinte szembenézés szándékával mondom: Hszi Csin-ping sorainak olvastán eszünkbe juthat, hogy nem minden „honfitársunk” gondolkodik hozzánk hasonlóan. Azok, akik előbb érzik magukat nemzetközinek, mint nemzetinek, akik elhiszik a nyugati elvbarátaiknak, hogy Kínában valamiféle ellenséget kell látni, már több alkalommal szégyent hoztak ránk.

Szégyent hoztak akkor, amikor hisztérikusan tiltakoztak a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusának építése ellen, amikor a balliberális főpolgármester és a ferencvárosi polgármester Kínát provokáló utcanevek adását határozták el. Szégyent hoztak azok az ellenzéki EP-képviselőink, akik odakint – a Kína- és oroszellenesség bűvöletébe esve − azzal traktálták a cimboráikat, hogy Orbán Viktor az EU-n belül orosz és kínai típusú diktatúra kiépítésén dolgozik.

Ezeket az embereket nem érdekli, hogy mit diktálnak hazánk gazdasági érdekei. Az sem érdekli őket, hogy Kína sosem tartozott a nagy hódító, gyarmatosító nemzetek közé, s hadtörténelmét inkább jellemzi a védekező, mint a támadó magatartás. És persze afölött is szemet hunynak, hogy nem Kína az a nagyhatalom, amely háborúkat robbant ki a világ számos pontján − Közép-Amerikától Afrikáig, Közel-Kelettől Közép-Ázsiáig. Ezzel szemben diszkréten félrenéznek, és hallgatnak arról, aki mindezeket elköveti, aki a világ számos térségében kedvére bombázhat és belháborúkat szíthat.
Kína és Magyarország a béke elkötelezettje, s e téren nagy az egyetértés a két ország között. Kína tavaly egy tizenkét pontos béketerv elfogadását javasolta az Ukrajnában háborúzó feleknek, s óvta őket a civil lakosság elleni támadások elkövetésétől, a nukleáris fegyverek használatától. A Nyugat háborúpárti vezetői elsiklottak a tűzszünetre, illetve a béketárgyalásra vonatkozó javaslat fölött, s rendre azt hangoztatják, hogy ebben a háborúban Ukrajna nem veszíthet. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a háború haszonlesői még hosszú ideig akarnak profitálni a konfliktusból, s ennek érdekében tovább tömik a szerencsétlen országot fegyverekkel és pénzzel.

Hszi Csin-ping elnök az írásában nem beszélt a háborúról, de hangsúlyozta a béke jelentőségét, amivel mégiscsak jelezte, hogy e téren van mit tenni. Az udvarias kínai elnök nem mondta, de mi megjegyezhetjük, hogy az Egyesült Államok nem is oly régen még ellenséges színben tüntette fel Kínát, mondván, hogy a kínai haderőfejlesztés sérti Amerika nemzeti érdekeit és a biztonságot. 

Ezzel szemben sokan és jó okkal gondoljuk úgy, hogy éppen az Egyesült Államok jelent fenyegetést a nemzetközi rendre és a világbékére. Rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek szerint Amerika a regionális bizonytalanság katalizátora, a világbéke legfőbb akadálya.

A kínai elnök budapesti tárgyalásainak középpontjában a gazdasági együttműködés fejlesztése állt, s ehhez valóban jó alapot nyújt a hagyományos magyar–kínai barátság. Hszi Csin-ping a Magyar Nemzetben is leszögezte: „Ma Magyarország fontos kereskedelmi partnerünk, a kelet-közép-európai régióban a kínai befektetések első számú célországa. A két ország közötti együttműködés gyümölcsöző, életerőtől duzzadó.”

Lehet, hogy ez egyeseknek nem tetszik, de mi örülünk, hogy a béke melletti kiállás, a gazdasági és a kulturális együttműködés terén olyan jelentős barátunk és partnerünk van, mint a Kínai Népköztársaság.

A szerző író, újságíró

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A gyűlölet anatómiája

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.