Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

idezojelek

A Nádas-ügy és a nyugati elit

Nyugaton a woke-eszmék hálózata mára szinte minden értelmiségi fórumon átvette a dominanciát.

Rácz András avatarja
Rácz András
Cikk kép: undefined
Fotó: Üveges Zsolt

Van egy nagy különbség a huszadik századi ideológiák és a maiak között. A múlt században, bár mindenki meg volt győződve a saját világnézetének helyességéről, egyúttal azzal is tisztában volt, hogy elképzelései csak elképzelések, s mások másféle felfogása éppen olyan legitim, mint a magáé. Késhegyre menő vitákat lehetett így megvívni, végső érvekig eljutva szembenézni azzal, hogy a világképek mögött többnyire nehezen megragadható, és végső soron egyáltalán nem érvelhető hiedelmek vannak, amelyek fölött már kár vitatkozni, elég fejcsóváló értetlenkedéssel vagy éppen bölcs belátással tudomásul venni a másik szellemi, kulturális másságát.

Mára mindennek nyoma sincs. A nyugati közgondolkodást meghatározó kritikai elméletek a teljes igazság kizárólagos hordozóiként határozzák meg önmagukat, melyekkel szemben nincs helye érveknek, még kevésbé van helye alternatíváknak. A kritikai felfogás elemei, azaz a woke-eszmék hálózata mára szinte minden értelmiségi fórumon átvette a dominanciát. 

Nádas Péter lefehérezése és fehér férfi mivolta miatti kizárása a berlini Világ Kultúráinak Háza nemzetközi irodalmi díjának jelöltjei közül nem pusztán azért meghökkentő, mert az irodalmi elveket felülírták a politikai szempontok, de azért is, mert a visszásságokat nyilvánosságra hozó két zsűritag, Juliane Liebert és Ronya Othmann is rákényszerült, hogy a kritikai elméleteket elfogadva, annak talaján állva érveljen Nádas mellett.

 Beszámolójuk szerint a magyar író zsidó származását, kommunista diktatúrában megélt elnyomását és hasonló kérdéseket kellett elővenniük, ahelyett, hogy azzal érveltek volna, amivel egy irodalmi díj odaítélésénél érvelni kellene: Nádas jó író.

Hasonló átpolitizáltságot vagy inkább átideologizáltságot láthatunk az eurovíziós dalfesztivál győztesének kiválasztásánál, többször fölmerült efféle elhajlás a Nobel-díjak odaítélésének folyamatában, az Oscar-jelölés lehetőségei közül pedig immár hivatalosan is kizárták azokat a filmeket és alkotókat, amelyek nem felelnek meg a sokszínűség, egyenlőség és befogadás jelszóegyüttesének.

Ha tehát valaki előre akar jutni az amerikai életben, jobb, ha elfogadja a woke-ideológiát – vagy legalábbis úgy tesz, mintha elfogadná. Azt látjuk ugyanis az Egyesült Államokban, hogy az olyan intézmények, mint a neves jogi és orvosi egyetemek, leépítik kompetenciáikat, hogy a wokenessnek behódolva, az ideológiának megfelelve alakítsák át magukat és működésüket. Ez elsősorban azt jelenti a társadalomra nézve, hogy a woke olyan normákat állít fel, amelyeknek alá kell vetni magunkat, ha sikeresek akarunk lenni a szakmánkban

 – nyilatkozta a minap a sajtónak Rod Dreher, Magyarországon élő konzervatív amerikai író, újságíró, a Danube Institute vendégkutatója.

A minden fórumot eluraló és minden másságot, kételyt elutasító kritikai eszmerendszerből kidagadó hübrisz korunk talán legnyugtalanítóbb jelensége. Aggasztóbb, mint a huszadik századi totális diktatúrák totális eszmerendszere volt. Azokkal szemben ugyanis a nyugati szabadságeszmény állt, a maga rugalmas és autonómia-elvű szemléletével, szólás- és gondolatszabadságával. 

Ma a kételyt is bűnnek nyilvánítja a nyugati elit, s a megvitathatóság hiányában soha nem jutnak el a kritikai elméletek hívei odáig, hogy belássák: meggyőződéseink mélyén nem tények, hanem hitek, remények, érzelmi elköteleződések állnak.

 Amiből persze az is következik, bármilyen pontos képet is alkossunk a világról a magunk ideológiáján belül, a valósághoz – sokféle meggyőződésünket hordozva is – közelebb vagyunk együtt, mint – bizonyosságainkba belegyökerezve – egyenként.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel
idezojelek

Letisztult a kép, két nagy erő maradt

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Történelmi győzelem után

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Örüljünk a győzelemnek!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.