Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Ítéletet hirdettek az ördög ügyvédje perben

Czeglédy Csabát bűnösnek találták.

2024. 05. 13. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bűnösnek mondta ki a bíróság Czeglédy Csabát, a DK ügyvédjét az úgynevezett ördög ügyvédje perben bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében, és ezért 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú ítélet a Veszprémi Járásbíróságon született. A Mandiner beszámolója szerint Czeglédy társát ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentették a vádak alól. 

Az ügyészség Czeglédy esetében a tettesi minőség megállapításért és a büntetés súlyosításért, míg társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A DK-s ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést, míg társa jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet. 

A fellebbezések miatt a per másodfokon folytatódik.

A mostani ítélet kapcsán a Mandiner felidézte, az ügy még a 2019-es önkormányzati választásokig nyúlik vissza, amikor az ördög ügyvédjének elnevezett portálon az akkor győri polgármesterről hoztak nyilvánosságra kompromittáló, magánjellegű felvételeket. 

Az ügyben indult nyomozás végén az ügyészség azt állapította meg, hogy Czeglédy Csaba, a DK ügyvédje, szombathelyi önkormányzati képviselő és társa álltak a háttérben.

Ismert, a Fővárosi Főügyészség 2021 októberében emelt vádat az ügyben, kilencrendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolva Czeglédyéket. A főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottra pénzbüntetést, többszörös visszaeső társára pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

2022-ben az ügyet tárgyaló Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki az ügyvédet és vádlott-társát. Felidézték, Czeglédyt egymillió forintos, míg társát ötszázezer forintos pénzbírsággal sújtotta. A DK-s ügyvéd, politikus azonban a tárgyalás megtartását kérte. Végül a büntetővégzést hatályon kívül helyezték, és megindult a bírósági eljárás, amelyben az ügyvészég – a bűnösségi körülményekhez igazodóan – mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg a vádlottak felmentésüket kérték. 


Borítókép: Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Vaol)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.