Vádat emeltek az „ördög ügyvédje” ellen, Czeglédy Csaba állhat a botrányvideó mögött

Vádat emeltek az ördög ügyvédjeként ismert ügyben. A Fővárosi Főügyészség szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videofelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten – tájékoztatott közleményében a fővárosi főügyész. Korábban Czeglédy Csaba elismerte, hogy őt gyanúsítják az ügyben. A főügyész azt indítványozta, hogy az elsőrendű vádlottra pénzbüntetést szabjanak ki, társára felfüggesztett börtönbüntetést kért a bíróságtól.

2021. 10. 04. 13:24
Czegldy Csaba; Gyurcsny Ferenc
Gyurcsányék cége egy jogerősen elítélt embert támogat - nem kis pénzekkel Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel arra mutat, hogy Czeglédi Csaba áll Az ördög ügyvédje blog mögött. A jogász korábban elismerte, hogy őt gyanúsította meg a rendőrség. Gyurcsány Ferenc bizalmi embere elleni vádiratban foglaltak szerint pedig az ügyvéd foglalkozású elsőrendű vádlott kérésére többszörösen büntetett előéletű társa 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, amelynek utóbb Az ördög ügyvédje címet adta. A másodrendű vádlott később ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket az ügyvédtől kapott bankkártyával fizetett ki.

Ibolya Tibor főügyész közleményében azt írta, az volt a vádlottak célja, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális tartalmú felvételek közzététele nem engedélyezett, a felvételeket először pornóoldalakon hozták nyilvánosságra, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon.

A vád szerint 2019. október 2. és 9. között naponta közzétett blogbejegyzésekben hozták nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló fényképeket, videófelvételeket.

Az ügyvéd kilenc ember arcképmását mint különleges személyes adatát és hat ember nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, a társa pedig szándékosan segítséget nyújtott neki ebben – áll a főügyész közleményében. 

A DK-s ügyvédet és társát kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaéléssel vádolják, amelyet a másodrendű vádlott bűnsegédként követett el. A főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – a jogász vádlottra pénzbüntetést, többszörös visszaeső társára pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

A Fővárosi Főügyészség augusztusban jelentette be, hogy azonosították az ördög ügyvédjét. Ezután Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció és a baloldali összefogás Vas megye 1-es számú választókörzet országgyűlési képviselő-jelöltje elismerte, hogy őt gyanúsították meg, de kijelentette: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött. Korábban megírtuk, hogy Czeglédy Csaba úgy vélte, hogy a rendőrség kifejezetten az ügyészség felszólítására döntött úgy, hogy meggyanúsítja az ügyben. A politikus egy lapinterjúban megjegyezte: a kihallgatás során az is kiderült számára, hogy a vizsgálat során semmilyen IP-címet nem tudtak beazonosítani, ami konkrét személyhez köthető lett volna. Czeglédy egy podcastban is arról beszélt – a Borkai-ügyben betöltött szerepét firtató kérdésre válaszolva –, hogy amit nem csinált, azzal nem akar ékeskedni.

Az ördög ügyvédje blog volt az, amely a 2019-es önkormányzati választások előtt kirobbantotta a Borkai-ügyet, amelyben egy meglehetősen pikáns videó részletét tették közzé, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, titkokat az adriai hajóútról, az érintettek zsarolás miatt feljelentés tettek a rendőrségen. Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékok és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagok később nem kerültek elő.

Borítókép: Kelemen Zoltán Gergely/MTI


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.