Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

Az izraeli válaszcsapás Irán ellen sikeresebb lehetett, mint elsőre tűnt.

2024. 04. 24. 19:00
Orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer kiállítva Moszkvában. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli fegyverek játékok, amelyekkel a gyermekeink játszanak, nem drónok – gúnyolódott Hosszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter a múlt pénteki izraeli csapások után. Miközben az izraeli hadsereg és kormány mélyen hallgatott, Teherán minden fórumon igyekezett bagatellizálni a támadást, és magasztalni az iráni védelmet. Állításuk szerint mindössze három drón érkezett az iszfaháni katonai repülőtér ellen, melyeket azonban könnyedén hatástalanított a légvédelem.

Az azóta napvilágot látott információk szerint azonban ennél egy sokkal komolyabb és eredményesebb izraeli csapás történt. 

Műholdképekkel megerősített sajtóinformációk szerint valójában izraeli vadászbombázók az iráni légtéren kívülről indítottak legalább két, a radarokat is kijátszó rakétát, miközben a valószínűleg a határokon belülről, vagy legalábbis annak közeléből érkező drónok csak figyelemelterelésként szolgáltak. Úgy tűnik,

az izraeliek eltalálták – és valószínűleg el is pusztították – egy Sz-300-as légvédelmi rendszer radarállomását.

A valószínűsíthető forgatókönyv szerint az első sikeres találat után a második rakétát szándékosan semlegesítették, hogy elkerüljék a túl nagy károkozást, és az ezzel járó kiterjedtebb iráni válaszcsapás kockázatát. Az izraeli rakéta lezuhant darabjait állítólag Irakban meg is találták.

Ha valóban így történt, akkor az izraeli támadás komolyabb és sikeresebb volt, mint az elsőre tűnt. Hiszen ezzel azt demonstrálták, hogy bármikor képesek az ellenség légvédelmét megsemmisíteni, kulcsfontosságú célpontokat fenyegetni. A választás azért is üzenetértékű, mert az iszfaháni légi bázis nincs messze a legnagyobb urándúsító nukleáris létesítményektől.

Amerikai fegyver, orosz védelem

A támadásnak ugyanakkor van egy másik érdekes aspektusa is. Irán az országot sújtó szankciók miatt csak korlátozottan tudott modern légvédelmet vásárolni, ez alól nem kivétel az egyébként szövetségesének számító Oroszország sem. Az iszfaháni repülőteret is védő Sz-300-as légvédelmi rendszer volt az egyike azoknak a fegyvereknek, amelyeket az oroszok 2016 körül rendelkezésükre bocsátottak.

Az Sz-300-as még szovjet fejlesztés, első típusát a '80-as években állították hadrendbe. Fő feladata éppen az ellenséges repülőgépek, drónok, rakéták semlegesítése. 

Ugyan már létezik korszerűbb változata, az Sz-400-as, de így is a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszerének számít. „Versenytársát”, az amerikai Patriotot lényegében ugyanebben az időszakban fejlesztették.

Arról nincsenek nyilvános információk, hogy az izraeliek pontosan milyen fegyverrel támadtak. De valószínűsíthető, hogy egy ilyen fontos és kockázatos küldetésre a legmodernebb F-35-ös vadászbombázót, és a sajtóértesülések szerint a „radarokat kikerülő” rakétáit vetették be.

A legújabb amerikai technológia tehát az orosz védelem ellen vizsgázott – úgy tűnik jelesre.

A műholdképek alapján a rakéta – ráadásul egyetlen – megsemmisítette azt a radart, amelynek feladata éppen az észlelése lett volna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.