Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Európa-szerte hatalmas a felháborodás a migrációs paktum végleges elfogadása miatt

Tegnap minden akadály elhárult az átfogó migrációs paktum végleges bevezetése előtt. Ezentúl a kötelező kvóta értelmében, amelyik ország nem fogad be migránsokat, annak fizetnie kell. Számos politikus azt hangoztatja, hogy a migrációs paktum ellentmond a korábban uniós szinten elfogadott önkéntesség elvének. Egy már biztos: ismét milliók indulhatnak meg Európa irányába, mert a paktum egyfajta bátorítás a korlátlan és ellenőrizetlen illegális migráció ösztönzésében.

2024. 05. 15. 18:22
Naponta ezrével érkeznek Európába az illegális migránsok Fotó: Anadolu via AFP/Valeria Ferraro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi nap folyamán az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet jogalkotási fejezetét, mely értelmében véglegessé vált az új migrációs reform. Három ország szavazott nemmel: Lengyelország, Szlovákia és Magyarország. A paktum célja, hogy átfogóan szabályozza a migrációs kérdéseket az Európai Unióban, beleértve a migrációs nyomás alatt álló országoknak nyújtott segítséget. Európa-szerte egyre több politikus és párt tiltakozik a tömeges migrációt elősegítő új intézkedéscsomag miatt.

Harald VilimskyMember of the European Parliament Harald Vilimsky delivers a speech during a Identity and Democracy Party meeting held at Beato convent, in Lisbon, on November 24, 2023. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai uniós választásokon induló csúcsjelöltje. Fotó: AFP/Patricia De Melo Moreira

A ma, kedden véglegesített uniós migrációs paktum nem több, mint egy tehetetlen kísérlet, amely semmit sem fog változtatni az EU-ba irányuló, folyamatos tömeges bevándorláson. A paktum nem foglalkozik az alapvető problémákkal, és érintetlenül hagyja a menekültügyi jogszabályok kulcsfontosságú aspektusait. Röviddel az uniós választások előtt megpróbálják megtéveszteni a polgárokat, és elhitetni velük, hogy szigorúbb menekültügyi politikát fognak bevezetni, holott a valóságban semmi sem fog változni

mondta Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai uniós választásokon induló csúcsjelöltje.

Nyilatkozatában a politikus rámutatott, hogy a jövőben mindenki, aki eljut az EU külső határáig, automatikusan menekültügyi eljárásban részesül.

A meglévő rendszer a menedékjoggal való visszaélést segíti elő, és ellenőrizetlen tömeges bevándorláshoz vezet. Gyakran még a jogi védelem nélkül élők is az EU-ban maradnak, mert a visszatérési rendszer teljesen csődöt mond

 – magyarázta Vilimsky.

A politikus az Eurostat jelenlegi adataira hivatkozott, amelyek szerint a távozásra kötelezettek 80 százaléka az Európai Unióban marad.

Nem fogja csökkenteni, de még csak megállítani sem a migránsok ellenőrizetlen beáramlását. Itt az ideje, hogy alapvetően megreformáljuk a menekültügyi jogszabályokat, és többé ne engedélyezzük a menedékjogi eljárásokat az Európán kívülről érkezők számára. Hatékony hazatelepítési politikára is szükség van. Meg kell szüntetni a menedékjoggal való folyamatos visszaélést, hogy garantálni lehessen az uniós államok szuverenitását és biztonságát

– jelentette ki a Osztrák Szabadságpárt politikusa.

PiS: A reform sérti az önkéntesség elvét

A migrációs paktum káros, és ellentétes a 2018-ban elfogadott önkéntesség elvével is; ez tehát az uniós jog megsértését jelenti. Arra számítunk, hogy Tusk kormánya megkezdi a munkát ebben az ügyben

– mondták a PiS képviselői a tegnapi sajtótájékoztatójukon. Pawel Jablonski szerint a paktum ellen az Európai Unió Bíróságán kell fellebbezni. 

Balra Pawel Jablonski, középen Mariusz Blaszczak. Forrás: X

Mariusz Blaszczak, a lengyel védelmi minisztérium korábbi vezetője szerint a migrációs paktum káros megoldás, egy „Európába bevezetett trójai faló”.

Ez egy olyan helyzet, amely minden bizonnyal az EU biztonsági szintjének csökkenését fogja eredményezni. Ezt a paktumot meg kell akadályozni

– jelentette ki Blaszczak, hozzátéve, hogy  a migrációs paktum elfogadása elsősorban Lengyelországot érinti.

A politikus azt is kijelentette, hogy migrációs paktumot meg lehet állítani, ha a június 9-i választások után megváltozik az Európai Parlament összetétele. Jablonski ugyanakkor a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy maga a paktum már eleve összeegyeztethetetlen az uniós joggal. 

A politikus felidézte az Európai Tanács 2018. októberi csúcstalálkozójának következtetéseit, amelyek kimondták, hogy az EU területére ellenőrizetlenül belépőkkel kapcsolatban minden döntést az önkéntesség elvének figyelembevételével kell meghozni, ezzel pedig szerinte megsértették a közösségi jogot.

Jablonski elmondta, hogy várakozásaik szerint Donald Tusk kormánya megkezdi a panasz benyújtásának előkészületeit, és ebben az ügyben figyelemmel kísérik őket.

A Jog és Igazságosság politikusai ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nagyon káros megoldás a migrációs paktum, amelynek értelmében évente akár több millió migráns érkezhet az Európai Unióba.

Mateusz Morawiecki: A kormánynak kötelessége fellebbezni

MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök. Fotó: Radek Pietruszka

A platform nem blokkolta a migrációs paktumot. Kénytelenek leszünk illegális bevándorlókat befogadni, vagy milliós bírságokat fizetni. A kormánynak kötelessége fellebbezni a migrációs paktum ellen az Európai Unió Bíróságán, hivatkozva a 2018-as európai csúcstalálkozó következtetéseire, amelyen Lengyelország önkéntes részvételének elvét tárgyaltam az áthelyezési mechanizmusban

 – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök X oldalán közzétett bejegyzésében.

Borítókép: Naponta ezrével érkeznek Európába az illegális migránsok (Fotó: Anadolu via AFP/Valeria Ferraro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.