Lehet egy tippje, tíz ukrán menekültből mennyi dolgozik Németországban

Kiakadt a német kancellár. Olaf Scholznak is elege lett abból, hogy nem dolgoznak a menedékkérők.

2024. 05. 13. 9:23
Berlin Summer Festival of Culture
Frank-Walter Steinmeier német elnök beszédet mond az Ukrán Szabadságzenekar koncertjén a Schönhausen-palota előtt. Az Ukrán Szabadságzenekar menekült zenészekből és európai zenekarok ukrán tagjaiból áll. (Fotó: Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több ukrán menekültnek kellene munkát vállalnia Németországban – mondta Olaf Scholz. A német kancellár arra a statisztikai adatra reagált, miszerint jelenleg tízből kevesebb mint kettő ukrán menedékkérő dolgozik.

A litván elnöki hivatal sajtószolgálatának felvételén Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár (k) gyakorlatozást néz a Silvestras Zukauskas tábornok nevét viselő gyakorlótéren, a kelet-litvániai Pabradé város térségében 2024. május 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Litván elnöki hivatal sajtószolgálata/Robertas Dackus)
A litván elnöki hivatal sajtószolgálatának felvételén Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár (k) gyakorlatozást néz a Silvestras Zukauskas tábornok nevét viselő gyakorlótéren, a kelet-litvániai Pabradé város térségében 2024. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Litván elnöki hivatal sajtószolgálata/Robertas Dackus)

Németország eközben az az uniós ország, amely a legtöbb ukrán menekültet fogadta be, az összes menekült körülbelül egyharmadát, azaz 1,3 millió embert. A Lengyel Gazdasági Intézet szerint azonban 2024 januárjában csak körülbelül 18 százalékuk volt foglalkoztatott, ami az egyik legalacsonyabb arány – írja az Euractiv.

Ez az adat fájó pont Scholz számára, aki a Potsdamban tartott beszédében azt mondta: 

Reméljük, hogy akik Ukrajnából vannak itt, amennyire tudnak dolgozni, most elkezdenek dolgozni.

A kancellár egyben azzal is érvelt, hogy szerinte szükség van az ukránokra a német munkaerőhiány leküzdéséhez.

A Friedrich Ebert Stiftung agytröszt szerint a bürokrácia és a képesítések elismerése jelentik a legfőbb akadályt az ukránok foglalkoztatásában Németországban, míg mások szerint a túlságosan nagyvonalú munkanélküli segély miatt nem dolgoznak az ukránok.

Mivel a Németországban tartózkodó ukrán menekültek csaknem fele szeretne is maradni az uniós országban, Scholz megígérte, ha dolgoznak, akkor ennek nem lesz akadálya.

Németországban mindenki, aki itt dolgozik, és nem követ el semmilyen bűncselekményt, szinte biztosan maradhat

 – mondta.

Ezek a kijelentések kísértetiesen hasonlítanak Angela Merkel szavaira. Emlékezetes, a korábbi német szövetségi kancellár 2015 augusztusának végén olyan nyilatkozatot tett közzé, amely szerint a Szíriából érkezetteket nem küldi vissza abba az EU-s országba, ahol beléptek.

Ezután szeptemberben úgy fogalmazott Angela Merkel, hogy „a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja”. Ezt a hívószót követően özönlötték el Európát az illegális bevándorlók. Brüsszel pedig nem is akarja megállítani a migrációt, amely hatalmas veszélyt rejt magában.

Kijevnek azonban nem biztos, hogy tetszenek majd Olaf Scholz mostani kijelentései. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétségbeesetten keresi az utánpótlást a frontra. Az ukrán férfiak viszont úgy tűnik, inkább Németországban maradnának ahelyett, hogy az orosz–ukrán háborúban kockáztassák az életüket.

Borítókép: Frank-Walter Steinmeier német elnök beszédet mond az Ukrán Szabadságzenekar koncertjén a Schönhausen-palota előtt. Az Ukrán Szabadságzenekar menekült zenészekből és európai zenekarok ukrán tagjaiból áll (Fotó: Jörg Carstensen/DPA/dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.