Zelenszkij felesége meglepő helyen tűnt fel

Szerbiába látogatott Olena Zelenszka. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével tartott Dmitro Kuleba külügyminiszter is.

2024. 05. 13. 7:41
Olena Zelenszka 2024. február 29-én. (Fotó: Daniel LEAL / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta először látogatott ilyen szintű kijevi delegáció a szerb fővárosba. Olena Zelenszka, Zelenszkij ukrán elnök felesége és Dmitro Kuleba külügyminiszter is Belgrádba utazott.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. április 26-án közzétett fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena Zelenszka gyertyákat helyez el a csernobili áldozatok emlékművénél Szlavuticsban. (Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. április 26-án közzétett fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena Zelenszka gyertyákat helyez el a csernobili áldozatok emlékművénél Szlavuticsban. (Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/AFP)

A látogatás részeként az ukrán elnök felesége és delegációja a Belgrádi Városi Könyvtárat járta körbe Tamara Vucsics, a szerb elnök felesége társaságában, Zelenszka ezután sétát tett a fővárosban. 

A belgrádi és kijevi egyetemek közötti együttműködési megállapodás aláírásán is részt vett – közölték. 

Az eseményen a két ország külügyminisztere is jelen volt. Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége, ukrán first lady egyébként imád a középpontban lenni, szereti a figyelmet – írta meg korábban a lapunk.

Zelenszkij és Vucsics már többször találkozott a háború kezdete óta

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Szerbia támogatja Ukrajna területi integritását, de a balkáni ország, bár 2012 óta uniós tagjelölt, nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben.

Zelenszka és Dmitro Kuleba tíz nappal az új kormány megválasztása után érkezett Szerbiába. Alekszandar Vucsics szerb államfő 2022 februárja, az orosz invázió kezdete óta külföldi nemzetközi fórumokon háromszor találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel. 

Szerbia 2022 óta több ezer ukrán menekültet fogadott be, humanitárius segélyt küldött Ukrajnának, és segítséget ígért az ország aknamentesítésében és a háború utáni újjáépítésében.

Borítókép: Olena Zelenszka 2024. február 29-én (Fotó: Daniel Leal/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.