Zelenszkij hazudott a franciák szerint + videó

Saját szövetségesei rántották le a leplet az ukrán vezetőről. Volodimir Zelenszkij elnök szerint jóval több orosz katona halt meg a háborúban, mint azt a franciák állítják.

2024. 05. 04. 7:29
ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2024. április 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Három Tenger Kezdeményezés országainak csúcstalálkozójára érkezik Vilniusban 2024. április 11-én. A Három Tenger Kezdeményezést 2016 nyarán hívta életre a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger közötti 12 európai uniós tagállam (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország becslése szerint 150 ezer orosz katona halt meg Moszkva ukrajnai inváziója során – mondta Stephane Sejourne külügyminiszter egy interjúban. Ez a szám kisebb annál, mint amelyet korábban Zelenszkij ukrán elnök közölt.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megbeszélést tart David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megbeszélést tart David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Sejourne a Novaja Gazeta Europe független orosz lapnak nyilatkozva azt mondta, Párizs mintegy 500 000-re becsüli az orosz áldozatok számát. A félmillió ember között azonban ott vannak a sebesültek is.

Európa és partnerei egységesek és eltökéltek maradnak, ameddig csak szükséges. Oroszország katonai kudarca már most nyilvánvaló. Az orosz katonai veszteségeket 500 000-re becsüljük, beleértve a 150 000 halálos áldozatot is

 – mondta.

A francia tárcavezető feltette a kérdést, hogy „minek ez az egész?” Rögtön meg is válaszolta az interjúban a saját maga által feltett kérdést.

A semmiért!

– tette hozzá. 

Arról viszont nem beszélt, hogy maga a francia elnök az egyik leginkább háborúpárti vezető Európában, s Emmanuel Macron az, aki nem zárja ki, hogy nyugati csapatokat küldjön Ukrajnába. Ez pedig gyakorlatilag a harmadik világháború kezdetét jelentené.

Zelenszkij számolásával baj lehet

Oroszország nem adott információkat áldozatairól. Ezzel szemben az ukrán elnök igen. Volodimir Zelenszkij a franciák adataihoz képest téves információkat közölhetett a nagyvilággal, ha úgy tetszik, hazudott. Párizs becslése ugyanis alacsonyabb, mint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közölt számok, aki már februárban azt mondta, hogy 180 000 ellenséges katona halt meg Ukrajnában. Azóta pedig több hónap telt el.

Ukrán részről Zelenszkij elnök február végén ugyanakkor azt közölte, hogy 31 ezer saját katonája halt meg. Számos nyugati biztonsági forrás szerint az ukrán katonai veszteségeket erősen alábecsülik.

A kijevi vezető szavaira korábban reagált lapunknak Nógrádi György is. A biztonságpolitikai szakértő nem sokkal ezen kijelentések után úgy fogalmazott:

Az ukrán elnöknek a veszteségekre vonatkozó 31 ezres állítása lehetetlen.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint több mint 111 ezer embert és 21 ezer haditechnikai eszközt veszített az ukrán hadsereg csak idén, az év eleje óta. A tárcavezető azt azonban nem részletezte, hogy csak halottakról vagy halottakról és sérültekről van szó. 

Februárban Sojgu úgy fogalmazott, addig az ukrán hadsereg több mint 444 ezer katonát veszített a különleges hadművelet kezdete óta.

A háború súlyos demográfiai következményekkel jár egyébként az egész ukrán társadalomra nézve. Erről is írt a lapunk. Az ország mobilizációs potenciálja az orosz-ukrán háború harmadik évében állandóan csökken – mondta korábban Bendarzsevszkij Anton. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint a demográfiai károk hosszú távú hatással lesznek az ukrán társadalomra.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Három Tenger Kezdeményezés országainak csúcstalálkozójára érkezik Vilniusban 2024. április 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.