Előzd meg a fogaskerekűt! Verseny a százötven éves hegyi vasúttal

Április utolsó szombatján tizenkilenc éves hagyomány folytatódik Budapest szívében. A főváros sportkedvelő lakói korosztályól függetlenül versenyre hívhatják Európa egyik legszebb városának kedvenc járművét. Az Előzd meg a fogaskerekűt az évek során baráti sportversenyből tömegeket megmozgató családi nappá vált.

2024. 04. 24. 13:09
Előzd meg a Fogaskerekűt
A tavalyi rajt előtti pillanat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már lassan két évtizede, hogy tavasszal Budapest mozogni vágyó lakói együtt indulnak útra, hogy gyorsabbak legyenek a főváros kedvenc járművénél. A Széchenyi-hegyre barátságosan siető piros vasút pedig minden évben vállalja a kihívást, és évről évre egyre többen csatlakoznak a rendezvényhez.

Előzd meg a Fogaskerekűt
Nemcsak futva, kerékpárral is teljesíthető a táv, és persze kirándulás gyanánt is

 

Új terepeken

A legutóbbi alkalmakkor már több száz fősre nőtt tömeg nemcsak futva, hanem kerékpárral, gyalogosan vagy éppen egy kényelmes túrával is megpróbálkozhat versenyezni az idén éppen 150. évét ünneplő szerelvénnyel. Ráadásul a kiránduló kategória 2024-ben eddig nem látott tereppel kedveskedik, a korábbi zugligeti indulás helyett most a Széchenyi-hegyi végállomástól startol el a Budai-hegységben kanyargó, hat kilométeres kör, hogy az eddigiek mellé új pecsételőpontokat találhassanak azok, akik ezt a kalandot választják.

 

A kor nem számít

Leírva nem hangzik szörnyűnek a négy kilométeres versenytáv sem, ám összesen 325 méter szintemelkedést is teljesíteni kell, s bizony emberpróbáló feladat, ha valaki le akarja győzni a fogaskerekűt, amely idestova másfél évszázada zakatol a szokott tempójában: nagyjából tizenöt perc alatt teszi meg az utat. A szervezők kiemelték, hogy az egyéni mellett két-, illetve négyfős váltókban is lehet nevezni az eseményre.

A befutó után a résztvevők többek között Szabados Ádám többszörös országos bajnok és világrekorder freestyle futballista bemutatóján tanulhatnak focis trükköket, de lézerfegyver, reflexjáték és különleges turmixbringa is várja az érkezőket, utóbbinál bárki percek alatt elkészítheti a saját frissítő banánitalát. További információk ide kattintva érhetők el.

Összefoglaló a tavalyi versenyről:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.